Veşti bune pentru românii care vor să devină independenţi energetic. Panourile solare şi pompele de căldură se ieftinesc. Astfel, românii ar putea face economii de câteva mii de lei, după ce TVA-ul acestor instalaţii a scăzut de la 19 la 5%. Această veste bună ar putea duce la apariţia unei crize în acest domeniu, pentru că cererea mare va face ca livrările de panouri şi pompe să dureze câteva luni.
Facturile uriaşe la energie îi fac pe tot mai mulţi români să devină independenţi energetic.
”Aici avem factura. Ultima factură care a venit. Foarte mult. 538 este destul de mult”, ne soune Camelia Rupă – viitor prosumator.
Camelia ia în calcul să îşi pună panouri fotovoltaice. Va face un efort financiar, dar spune că merită.
Din calculele ei, să îşi pună panouri fotovoltaice este ca şi cum şi-ar plăti factura la curent, în avans, pe 10 ani. Iar apoi energia va fi gratis. Ba chiar ar putea să primească bani. A luat în calcul şi faptul că a scăzut TVA-ul la instalarea unui astfel de sistem.
Dacă alege un sistem fotovoltaic de 5 kWh trifazat va plăti, astăzi, 30 de mii de lei, cu 4 mii de lei mai puţin decât săptămâna trecută.
Scăderea TVA-ului se aplică din această săptămână şi este valabilă şi în cazul instalării pompelor de căldură și a panourilor solare termice. Ieftinirea ar putea duce la apariţia unui blocaj în piaţă şi asta din cauza cererii şi aşa crescute.
”Odată cu explozia facturilor la energie din ce în ce mai mulţi cetăţeni încearcă să găsească soluţii. Nu există încă suficient personal, încă suficiente societăţi profilate pe această zonă că să acopere întreaga zonă”, declară Maritin Moise – prim-vicepreşedinte PATRES.
În ciuda acestor probleme, firmele care instalează panouri fotovoltaice spun că nu se aşteaptă la scumpir cel puţin în primele trei luni ale acestui an.
”În anul 2022 au fost diverse probleme pe lanţul de aprovizionare cu componente electronice, însă panourile fotovoltaice şi celelalte componente nu au avut o creştere semnificativă de preţ pentru anul 2022. În acest an, 2023, nu ne aşteptăm la o creştere de preţ”, este de părere Dan Tudose – manager firma panouri fotovoltaice.
Interesul crescut al românilor pentru energia verde se vede şi din producţie.
În primele 11 luni ale anului trecut România a generat 6,4 miliarde de kwh de energie eoliană şi 1, 7 miliarde de kwh de energie solară produsă în instalaţii fotovoltaice. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, producţia de energie verde a ajuns să fie chiar şi 10 ori mai mare.
În prezent, se estimează că la nivel naţional sunt aproximativ 30.000 de prosumatori, iar până la final de an, autorităţile estimează că numărul acestora va depăşi 50.000.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.