Pancreatita acută, unul din pericolele de Sărbători: Cum o poți preveni

23 decembrie 2020  |  12:56  |  👁 323 Vizualizari


Mai ales în perioadele de Crăciun şi de revelion, când multe persoane exagerează cu preparatele specifice, bogate în grăsimi, şi cu alcoolul, se înmulţesc şi cazurile de pancreatită acută, o urgenţă medicală.

Inflamarea ţesutului pancreatic duce la pancreatită. În mod normal, enzimele produse de pancreas sunt evacuate în intestin pentru a participa la digestia hranei. Pancreatita acută este o inflamare gravă a acestei glande şi are două forme: una uşoară (edematoasă) şi una severă (necrotică). Pancreatita acută are două cauze majore: litiaza biliară (pietre la nivelul vezicii biliare) şi consumul în exces de alcool. Mai ales în timpul Sărbătorilor, când preparatele grase şi alcoolul fac casă bună, sunt mai dese cazurile de spitalizare cu pancreatită acută, potrivit clicksanatate.ro.

La cei cu pietre la bilă, consumul de alimente grase stimulează golirea veziculei biliare. În acest caz, are loc o blocare a unui calcul biliar în canalul comun ce evacuează bila şi secreţiile pancreatice în intestin. Pancreatita acută este favorizată şi de administrarea unor medicamente precum cele pentru hipertensiune (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) şi de nivelul crescut de trigliceride sau de calciu în sânge. Alţi factori implicaţi sunt: oreionul, leziunile pancreatice (produse în urma unor intervenţii chirurgicale), cancerul de pancreas, sarcina şi transplantul renal.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.