Orban lasă finanțarea partidelor la mâna traseiștilor parlamentari, neglijând majoritatea votanților!

8 ianuarie 2020  |  22:59  |  👁 404 Vizualizari


Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat, fără dezbatere, printr-un articol introdus în legea bugetului, principiul de bază al finanțării partidelor politice, urmând ca formațiunile parlamentare să primească bani în funcție de numărul de senatori și deputați, iar nu în funcție de rezultatul obținut în alegeri, așa cum era până acum.

Modificarea încurajează astfel migrația parlamentară, cel mai câștigat fiind Pro România, partidul condus de Victor Ponta, care nu a candidat la alegerile din 2016, fiind format exclusiv din traseiști. Astfel, formațiunea lui Ponta va primi bani de la stat aproape cât primesc partide care au candidat în alegerile din urmă cu 3 ani și au obținut scoruri de aproape 10% din voturi.

Potrivit noii prevederi:

  • Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.

Semnalul de alarmă a fost tras de think-thank-ul Expert Forum.

”Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral. Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparență sau consultare publică și fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.