O zi din viaţa unei românce voluntare în Gaziantepul distrus de cutremur: „Trebuie să uit ce s-a întâmplat ca să pot ajuta”

20 februarie 2023  |  08:36  |  👁 117 Vizualizari


O româncă din Focşani este voluntar pentru miile de sinistraţi din Turcia, rămaşi fără casă în urma celor două cutremure de peste 7 grade magnitudine. „Încă avem răsuflarea pe care ne-a dat-o Dumnezeu amanet, respirăm! Trebuie să facem ceva”, spune Carmen Gabriela Özkan. Această recunoştinţă a făcut să-şi pună tot timpul în slujba celor mai greu încercaţi. Aşa arată o zi din viaţa sa.

Carmen Gabriela Özkan are 52 de ani şi, de peste 30, locuieşte în oraşul Gaziantep, aflat în sud-estul Turciei, într-una din zonele afectate de cele două cutremure din 6 februarie. Şocul produs deopotrivă de seism, dar şi daunele pe care le-a lăsat în urmă au făcut-o pe femeie să-şi dedice tot timpul celor care nu mai au un adăpost sigur deasupra capului.
Deşi cele mai multe clădiri din Gaziantep au rămas în picioare în urma seismului, frica a pus stăpânire pe oraş. După ce au ieşit pe străzi, în noaptea cutremurului, locuitorii din Gaziantep nu mai au curaj să intre înapoi. Blocurile prea avariate şi replicile care se fac simţite chiar şi la zile bune după cutremur îi fac să-şi petreacă nopţile în maşini, în săli de sport, în moschei sau în grădiniţe.

Unii poartă încă, pe sub hainele de împrumut, pijamalele pe care le aveau pe ei când s-a produs seismul. Au plecat în papuci, desculţi și au lăsat în case totul. După seism, acum, orașul din sudul Turciei este presărat cu tabere de sinistrați.

Carmen Gabriela Özkan este unul dintre aceştia. Numai că toate necazurile pe care le-a văzut şi le-a trăit i-au dat puterea de a fi mai bună. Acum este voluntar pentru sinistraţii din oraş şi îşi petrece toată ziua într-o bucătărie improvizată în anexa unei grădiniţe. Face mâncare pentru oamenii pe care cutremurul acesta i-a lăsat fără nimic.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.