O carte, o poveste! Pușca de vânătoare

12 februarie 2020  |  12:48  |  👁 641 Vizualizari


Yasushi Inoue scrie poemul numit Pușca de vânătoare. Acesta vorbește despre legătura dintre vânătoare și singurătatea omului și este inspirat de întâlnirea autorului cu un vânător a cărui simplă prezentă l-a emoționat puternic.
Misugi Josuke, se recunoaște în versurile poeziei atunci când aceasta este publicată. Impresionat de înțelegerea profundă a poetului el decide să îi trimită trei scrisori, primite de la trei femei importante în viața lui: soția sa Midori, amanta Saiko și fiica acesteia Shoko. Dorește ca poetul să îl cunoască cu adevărat pentru ca totala sa însingurare are legătura cu mărturisirile din aceste scrisori.
Midori descoperă, de la începutul căsătoriei sale, relația dintre soțul ei și Saiko, verișoara pe care a admirat-o întotdeauna. E o mare durere pentru ea care tânjește după iubirea soțului său. Dar Midori salvează aparențele, prefăcându-se că nu știe nimic. Viața i se schimbă complet în încercarea ei continuă de a-l contraria pentru a-i atrage atenția. Scrisoarea , în care adevărul este spus întâia oară, vorbește, cu amărăciune, despre despărțire ca despre singura alternativă posibilă. Midori nu poate uita o zi în care revenind beată de la o petrecere, surprinde în oglindă imaginea soțului său cu arma ațintită spre spatele ei. Foarte nefericită, ar fi vrut ca pușca să fie încărcată și totul să se termine atunci.
Shoko îi scrie că a aflat, din jurnalul mamei sale, despre relația lor. E surprinsă deși rememorând scene din trecut realizează că a bănuit mereu acest lucru. Mama ei trăise cu grija ca relația amoroasă dintre ea și Josuke să rămână ascunsă. Povara aceasta o istovise și o îmbolnăvise făcând-o să se considere o criminală și să dorească să moară. Jurnalul îi dezvăluise și că adulterul tatălui său fusese motivul despărțirii părinților. Profund îndurerată, după dispariția lui Saiko, Shoko dorește să plece departe, pentru un timp, ca să uite și să înceapă o viața nouă.
În scrisoarea sa Saiko mărturisește că soțul, pe care nu l-a putut ierta, a rămas mereu prezent în gândurile sale. Relația sa cu Josuke o făcuse să se simtă vinovată dar și foarte iubită și de aceea extrem de fericită. La sfârșit, Saiko înțelesese că cel mai important lucru este să iubești însă pentru ea să fie iubită contase mai mult. Moartea era alegerea care o elibera.
Yasushi Inoue, important scriitor japonez de după cel de al Doilea Razboi Mondial, scrie aici despre izolare și singurătate într-o proză poetică de o intensitate emoțională extremă. Romanul Pușca de vânătoare a primit “Premiul Akutagawa “, cea mai de seamă recunoaștere literară japoneză.
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.