Nouă stații GPL din Prahova, închise după primele zile de controale

6 septembrie 2023  |  13:34  |  👁 156 Vizualizari


Controalele demarate la stațiile GPL din Prahova și firmele care transportă sau depozitează carburanți, în urma exploziilor de la Crevedia, au dus la închiderea a nouă agenți economici și aplicarea a 28 de amenzi, în primele cinci zile.

O comisie mixtă de verificare a fost desemnată, prin ordin al prefectului, în data de 30 august, în urma tragediei din județul Dâmbovița. Până pe 3 septembrie, potrivit unui prim bilanț, publicat miercuri de Prefectura Prahova, inspectorii au verificat 70 de operatori economici și 14 mijloace de transport. Acest prim rând de controale s-a încheiat cu 42 de sancțiuni, între care 28 de amenzi și 14 avertismente, și 58 de măsuri dispuse, de la obligarea operatorilor să remedieze anumite aspecte și până la închidere.

Nouă operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL, au fost închiși în Prahova, în urma acestor controale din perioada 30 august – 3 septembrie, a mai anunțat Prefectura.

Valoarea totală a amenzilor a depășit 510.000 de lei.

11 instituții fac verificări la operatorii economici

Prefectura a mai anunțat că aceste verificări vor continua până pe 31 octombrie. „Luând în considerare evenimentul deosebit de grav care a avut loc în localitatea Crevedia, din județul Dâmbovița și în executarea dispoziției prim-ministrului și ordinului viceprim- ministrului, ministrul afacerilor interne cu numărul 133/ 2023 în care sunt dispuse măsuri organizatorice și de coordonare pentru efectuarea verificărilor pentru identificarea tuturor problemelor existente la nivelul instituțiilor publice și operatorilor economici care depozitează, transportă, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat, în data de 30 august 2023, prefectul a constituit prin ordin, o comisie mixtă care să se ocupe de acest tip de verificări până la data de 31 octombrie 2023”, specifică Prefectura în comunicatul transmis miercuri.

„Astfel, a fost constituită Comisia Mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare la agenții economici care depozitează, transportǎ, distribuie, utilizeazǎ sau comercializeazǎ carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) în județul Prahova, cu urmǎtoarea componențǎ:
» Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR);
» Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A.  (CNCCIR) – Sucursala Ploiești;
» Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR);
» Garda Națională de Mediu ((GNM) – Comisariatul Județean Prahova;
» Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Prahova (ISU);
» Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (IPJ);
» Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcția Regionalǎ Antifraudǎ Fiscalǎ;
» Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova (ITM);
» Autoritatea Vamală Română (AVR) – Direcția Regională Vamalǎ București;
» Autoritatea Rutieră Română (ARR) – Agenția Teritorialǎ Prahova;
» Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Prahova (APM)”, mai precizează Prefectura.

Rezultatele primelor controale la stațiile GPL din Prahova

» Numărul controalelor/ vizitelor efectuate = 84, din care: 70 la operatori economici și 14 la mijloace de transport;

» Total efective angrenate în activitate: ISCIR = 6, ISCTR = 6, ISU = 5, IPJ = 4, ANAF = 4, ITM = 4, GNM = 3

» Deficiențe/Disfuncționalități/Nereguli constatate = 47, din care:
– lipsă autorizații/ avize/ documente de funcționare/ comercializare/ transport = 10
– instalații/ rezervoare/ recipiente depozitare/ transport neomologate/ neconforme = 4
– alte tipuri de deficiențe = 33

» Total măsuri dispuse = 58, din care:
– închiderea activității operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL = 9,
– măsuri de remediere a deficiențelor/ disfuncționalităților/ neregulilor constatate = 26,
alte măsuri dispuse = 23.

» Total sancțiuni contravenționale aplicate (pentru exploatarea necorespunzătoare, deficiențe sau improvizații ale instalațiilor electrice/ alte situații, nereguli constatate)  = 42, din care:
– amenzi = 28,
– avertismente = 14

» Valoare sancțiuni contravenționale aplicate = 515.100 lei. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate de: ISCTR = 7, ISU = 21, IPJ = 2, ANAF = 3, ITM = 9, GNM = 5.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.