Ministrul Sănătății a găsit dezorganizare și lipsă de proceduri la Agenţia Naţională de Transplant

30 septembrie 2019  |  09:01  |  👁 441 Vizualizari


Ministrul Sănătății Sorina Pintea, a declarat că rapoartele de după controalele de la Agenţia Naţională de Transplant arată dezorganizare, lipsă de proceduri. Ministrul Sănătăţii crede că aceste aspecte au dus la neîncredere.

„Au fost mai multe nereguli la Agenţia Naţională de Transplant, tocmai datorită faptului că ce s-a întâmplat acolo nu era transparent absolut deloc. Părea o castă unde nimeni nu poate să pătrundă şi asta a dus şi la neîncredere. Ceea ce a scos în evidenţă raportul, sau rapoartele, pentru că au fost trei controale în ultimii doi ani, au scos în evidenţă tocmai acest lucru: neexistând proceduri aprobate, protocoale, neexistând nişte reguli foarte clare, toate acestea au dus la ceva… adică nu avem încredere pentru că nu ştim ce se întâmplă acolo, şi eu aş fi gândit la fel. (…) Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat acolo a fost de un amatorism greu de explicat. Eu spun că nu s-au organizat suficient. Totuşi nu putem nega că în 2015 au fost donate aproximativ 150 de organe, în 2019 avem până acum 57 de prelevări. Deci activitatea de transplant a funcţionat după nişte reguli care nu sunt suficiente, care au permis existenţa unor suspiciuni, eu nu pot să spun că au fost abuzuri sau pile”, a spus Sorina Pintea.

„Acolo unde nu există reguli foarte clare există şi multe suspiciuni”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a precizat că plângerea depusă de fosta conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant, cu acordul său, la DIICOT a fost clasată.

„Sper, vreau să cred că nu s-a făcut nimic ciudat de acolo”, a afirmat ea.

Totodată, Sorina Pintea a afirmat că, având în vedere rezultatele controalelor făcute la Agenţia Naţională de Transplant, nu se poate vorbi despre export ilegal de organe.

„Nu cred că putem vorbi de export de organe. Nu cred. Din ceea ce am constatat, din ceea ce mi s-a prezentat în acele rapoarte de control, exclus”, a spus Pintea.

Aceasta a declarat că exportul de organe se face legal, că România a trimis anul acesta opt plămâni la Eurotransplant pentru că nu a avut pacienţi compatibili, dar că nu se poate vorbi despre un export ilegal de organe.

Ministrul Sănătăţii a spus că autorităţile din România au câştigat un grant de 15,6 milioane de euro de la Uniunea Europeană, fonduri cu care se va face un sistem informatic care va consta într-un registru informatic integrat, proceduri, calcul al costurilor reale ale activităţii de transplant, mai transmite News.ro.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.