Membru ALDE plătit ilegal timp de 3 ani, a demisionat după ce a fost descoperit incompatibil

17 decembrie 2019  |  16:43  |  👁 355 Vizualizari


Vecin de curte cu liderul suprem al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Alexandru Ștefan Deaconu, lider ALDE de la Sectorul 1, ocupă și poziția de membru în Consiliul de Administrație la Spitalul de Oftalmologie. Legea stabilește că funcțiile politice sunt incompatibile cu participarea în CA al unui spital public.

Surse din zona demisionarilor ALDE susțin că tatăl lui Deaconu, și el anagajat al statului român, este bun prieten al lui Tăriceanu, de aici deci o evoluție fulminantă a tânărului Deaconu în interiorul ALDE.

Alexandru Ștefan Deaconu, președintele Consiliului Național al Tineretului ALDE și secretar coordonator în Biroul Politic al ALDE Sector 1, este de peste 3 ani membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Oftalmologie din București, iar pentru o perioadă a fost chiar președintele acestui organism, în condițiile în care, potrivit legii, calitatea de membru în CA este incompatibilă cu funcțiile din partid.

Contactat de G4Media.ro, Alexandru Ștefan Deaconu a precizat că este membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Oftalmologie din anul 2016, iar pentru o perioadă de un an și jumătate a fost președintele CA, mandat pe care l-a încheiat în toamnă. El a confirmat că are și funcțiile din ALDE, dar că nu știa că ar fi o situație de incompatibilitate.

Deaconu a spus că se va documenta și va avea un punct de vedere, însă ulterior nu a mai răspuns apelurilor G4Media.ro.

După publicarea articolului, Alexandru Ștefan Deaconu a transmis G4Media.ro, printr-un SMS, că „de vineri” a luat decizia de a demisiona din CA. Trebuie precizat că G4Media.ro l-a contactat vineri pe Deaconu pentru a-l întreba despre starea de incompatibilitate, când a spus că se va documenta și va oferi un răspuns.

Întrebat începând cu ce dată demisionează, Alexandru Ștefan Deaconu a răspuns doar „de vineri”, fără a mai răspunde la alte întrebări.

Alexandru Ștefan Deaconu a fost desemnat din partea Consiliului General al Municipiului București în Consiliul de Administrație al Spitalui de Oftalmologie, inițial în anul 2013, iar ulterior în 2016.

Pe site-ul Spitalului de Oftalmologie, Deaconu figurează ca fiind în continuare președintele Consiliului de Administrație.

Alexandru Ștefan Deaconu este consilier local la Sectorul 1, precum și președintele Consiliului Național al Tineretului ALDE și secretar coordonator în Biroul Politic al ALDE Sector 1, așa cum de altfel a și trecut în declarația de interese completată în mai 2019, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului de Oftalmologie.

DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI ALEXANDRU ȘTEFAN DEACONU

Totuși, legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății actualizată interzice ca un membru în Consiliul de Administrație al unui spital public să dețină o funcție de conducere într-un partid politic.

Legea prevede la art. 187 alin. 13: „Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător și membrilor consiliului de administrație. Nerespectarea obligației de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administrație are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcție a respectivului membru al consiliului de administrație”.

Potrivit art. 178 alin. (1) lit. f), funcția de membru în consiliul de administrație este incompatibilă cu „exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic”.

Cine este Alexandru Ștefan Deaconu. Născut în martie 1983, a candidat în anul 2016 pentru un post de consilier local la Primăria Sectorului 1 pe lista ALDE, obținând mandatul de consilier.

În 2016 a candidat și la alegerile parlamentare pe lista ALDE București pentru Senat, pe poziția a cincea, neeligibilă.

Potrivit declarațiilor de avere depuse în ultimii 3 ani, Deaconu a mai fost angajat la ELCEN, la Camera Deputaților și consilier al ministrului Afacerilor Externe, iar soția sa a lucrat la Senat, la Camera Deputaților, a fost consilier al premierului, la Administrația Fondului de Mediu, la Ministerul Finanțelor și la Carmen’s Artisanal Food SRL.

Alexandru Ștefan Deaconu este președintele unei asociații pentru îngrijire la domiciliu, educație și cercetare.

Conform declarației de avere depusă anul acesta, Alexandru Ștefan Deaconu deține diverse cote din patru terenuri agricole și unul intravilan din comuna Ciolpani, județul Ilfov, trei terenuri agricole și unul intravilan situate în comuna Vasile Alecsandri, județul Galați, precum și din câte un teren intravilan în Azuga, județul Prahova, unul în comuna Gruiu, județul Ilfov și unul în Sectorul 1 din București.

Deaconu mai are trecute în declarația de avere o casă de vacanță în Azuga și două apartamente și un garaj în Țiglina, pe care le deține împreună cu alți membri ai familiei.

ACESTA ARE ȘI UN AUTOTURISM BMW X3 CUMPĂRAT ÎN 2012

El a trecut și peste 61.000 de lei în diverse conturi, dar și o datorie de 51.900 lei la Cetelem scadentă în anul 2022.

Pentru anul fiscal 2018, Deaconu a încasat venituri de la: ELCEN – 77.302 lei, Ministerul Afacerilor Externe – 24.105 lei, Primăria Sector 1 – 11.796 lei. Soția lui, Oana Ferdean, a avut venituri de la Administrația Fondului de Mediu (șef birou) și Ministerul Finanțelor Publice (consilier personal).

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.