Mărturiile Pacientului 0, italianul care a adus coronavirusul în România: „Eram un delicvent şi un purtător de virus”

14 mai 2020  |  07:53  |  👁 385 Vizualizari


Omul despre care s-a spus că a adus coronavirusul în România este Cesare Emendatori, un italian căsătorit cu o româncă. Acesta povesteşte că virusul i-a transformat viaţa într-un coşmar deoarece peste tot era considerat vinovat de oamenii din preajmă. În România îi spuneau ca a adus aici virusul din Italia, iar cei din Italia că l-a adus din România.

Bărbatul a călătorit și România, unde a stat trei zile. Cesare Emendatori este italianul despre care autoritățíle din țara noastră au spus că a infectat primul român.

„În urmă testării făcute în Gorj a persoanelor care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României”, anunța în 26 februarie fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.

Erau informații că ar fi fost la vânătoare și că s-a întâlnit cu foarte mulți oameni din judetele Gorj și Dolj. Cesare spune că multe informații nu au fost adevărate. Acesta a povestit prin ce a trecut.

„Eu nu am infectat pe nimeni. Nici în România, nici în Italia. Acolo am ajuns marți noapte la Craiova, cu un avion. Am mers direct acasă, acolo am avut febră, dar am luat o tachipirină (nr. paracetamol) și dimineață nu mai aveam febră. Am fost la primărie să plătesc taxele. Am scos bani, am plătit taxele și am mers acasă. Atunci am avut iar febră”, spune bărbatul, potrivit digi24..

Epidemia de coronavirus era încă la început şi nici Cesare, nici medicul lui nu au bănuit că ar putea fi infectat cu covid.

„Eu de multă vreme ma simțeam așa, obosit. După mine, acest virus îl aveam de 20 de zile. Asta cred acum, azi. Dacă știam că îl am, nu aș fi plecat în România. Nici măcar în Italia, stăteam acolo. Erau primele simptome. Aici au vorbit despre mine și au zis că am venit din România și am adus virusul aici.

În România chiar au zis că eu am ajuns la Craiova, că am stat o zi jumate acolo cu o amantă și pe urmă am mai stat o zi jumate la Târgu Jiu, cu o altă amantă. Și eu eram cu fiul meu, înțelegi, cum eram eu cu amanta? Eram cu acest prieten și cu fiul meu. Am fost acasă la mine, am și un apartament în Târgu Jiu. Ți-am explicat ce am făcut, m-am dus să plătesc taxele. Trecuse mult timp și am zis să fac un salt, trei zile și noapte bună. Nu știam că o să-mi apară febră acolo în România. Doctorul când mi-a dat medicamentele mi-a spus că nu e nimic, este o răceală, să iau pastile și trece a doua zi. Nimeni nu era conștient de această boală. Când m-am întors și am fost la control, doctorul m-a trimis să fac această radiografie pentru plămâni”, mai povesteşte italianul.

În urma radiografiei și testului făcute în Italia, după ce și-a încheiat călătoria în România, bărbatul a aflat că este infectat cu Covid-19, devenind pacientul 0 din România și pacientul 1 din Rimini.

Primul pacient infectat din România a fost un tânăr din Gorj, în vârstă de 24 de ani. Cesare Emendatori ar fi fost la fabrica la care lucra, dar nu au intrat în contact direct. Se presupune că ar fi luat virusul de pe o suprafață atinsă de afaceristul din Italia. Primul pacient a fost asimptomatic și a fost tratat cu ciorbă la Institutul Matei Balș din Capitală.

Italianul a fost internat la un spital în Italia, acolo unde a primit tratamentul de care avea nevoie.

„Eu nu am fost intubat, am respirat singur. Eu cred că atunci când am ajuns la spital, virusul trecea deja. Acestui client de-ai mei, care îmi este și prieten, lui nu i-au făcut testul. El a stat acasă zece zile cu febră și doctorul i-a dat paracetamol. Într-o sâmbătă seara s-a simțit foarte rău și soția l-a dus la spital. Acolo i-au găsit pneumonie. I-au dat tratament și l-au trimis acasă. După trei zile și-a infectat, soția, copiii și mama. Avea 84 de ani”, spune bărbatul.

Bănuiește și de unde ar fi putut lua virusul.

„În Italia, când am ajuns, am mers la spital. Și aici la fel, au controlat toți angajații, nimeni nu a avut virusul. L-a avut doar un muzicant. Noi credem că virusul l-am luat când a fost târgul la Rimini, am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe”, a precizat bărbatul.

Familia lui Cesare Emendatori nu a fost infectată. A rămas acasă și a încercat să-l ajute așa cum poate, dar nimeni nu avea voie să iasă din casă. Și-au închis și afacerea, un restaurant din Rimini, și au suportat în liniște toate acuzațiile care li se aduceau.

” În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România. Nici nu știai ce să faci… Atunci nici nu se știa cum se ia virusul. După ce s-a întâmplat asta, pe 24 februarie am fost la spital. Eu pe 22 m-am întors din România. Am plecat încolo pe 18 februarie, m-am întors pe 22. Dar după ce am ieșit eu din spital am văzut cum evoluează situația. La Milano mureau încontinuu. Atunci mi-am spus că este ceva de nivel mondial”.

Alina Volintiru, soția lui Cesare Emendatori, spune că deşi a cerut ajutorul prietenilor apropiaţi, nimeni nu a vrut să o ajute.

„Am cerut ajutor la mulți prieteni care erau apropiați mie, nu a venit chiar nimeni să mă ajute pentru că erau… le era frică. Am cerut numai să mi facă cumpărăturile, nu s-au prezentat pentru că le era frică. Când ieșeam afară și întindeam rufele toți îmi spuneau să intru în casă și nimeni să nu treacă prin fața casei mele, că vor lua virusul. Eram foarte supărată. Am plâns și am stat în casă, soțul la spital, am suferit mult, eram singură.

Îmi ajungeau mesaje de la români care îmi scriau: mulțumim pentru că ne-ați adus coronavirus în România, ca și cum l-ar fi provocat familia noastră”, povesteşte soţia italianului.

După ce și-a revenit, Cesare încearcă să își resusciteze afacerea. În restaurantul pe care îl deține gătește din când în când și mâncare cu specific românesc, pentru românii de acolo.

Italia a fost grav afectată și nu își mai regăsește nici turismul. Plajele care ar fi fost pline sunt astăzi goale, iar cu fiecare răsărit de soare și zi care trece, speranțele oamenilor sunt tot mai mari. Experții spun însă că abia în 2022 lucrurile pot reveni la normal.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.