Marți, 25 octombrie 2022, se redeschide pentru public Muzeul memorial ”B.P. Hasdeu”, din Câmpina

19 octombrie 2022  |  10:09  |  👁 114 Vizualizari


În aprilie 2020, Castelul ”Iulia Hasdeu”, sediul Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu” era închis publicului, demarându-se o amplă restaurare a sa, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, câștigat și început de vechea administrație locală.

Acum, lucrările sunt gata, se fac ultimele retușuri, se amenajează curtea, sunt așteptate ultimele dotări, iar la începutul săptămânii viitoare, Castelul ”Iulia Hasdeu” va fi redeschis publicului. Mai întâi, luni, 24 octombrie, va avea loc o scurtă ceremonie de deschidere, cu participarea unor oficialități și invitați, după care, de marți, 25 octombrie, Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu” va fi redeschis publicului.
Valoarea totală a proiectului a fost de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, două milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local. Au fost restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, a fost restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă.
Proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare și conservare a fost câștigată de o asociere de firme: Inspeti Building Restauration SRL Ploiești (liderul asocierii), Inspet SA Ploiești și Kalans Concept SRL Iași, cu doi subcontractori pentru partea de instalații de stingere, alarmare la incendiu și instalații electrice – Empire Project SRL Iași și Wintech Group SRL Iași.
Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului. Castelul Iulia Hasdeu este un simbol al Câmpinei, edificiu unic, înscris pe Lista Națională a Monumentelor Istorice din România.

sursahttps://prahovainfo.ro/actualitate/5610-castelul-%E2%80%9Diulia-hasdeu%E2%80%9D-din-c%C3%A2mpina-se-redeschide,-s%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na-viitoare.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.