Marea Britanie a inclus România pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Toți cetățenii români care ajung în Regatul Unit nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină, indferent dacă sunt vaccinați sau nu.

5 august 2021  |  09:52  |  👁 345 Vizualizari


Marea Britanie a inclus România pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Toți cetățenii români care ajung în Regatul Unit nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină, indferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Totuși, românii care călătoresc în Marea Britanie vor trebui să prezinte un test PCR negativ realizat înainte de intrarea în Regat și să efectueze un al doilea test la două zile după sosire. Măsura intră în vigoare din data de 8 august.

De asemenea, autoritățile britanice au anunțat că Franța a trecut de pe lista galben-plus pe cea galbenă, ceea ce înseamnă înseamnă că doar persoanele vaccinate anti-Covid cu schemă completă care se întorc în Anglia, Scoția sau Irlanda de Nord nu vor mai fi nevoite să sta în carantină.

Alături de România, Germania, Austria și Norvegia au trecut și ele de pe lista galbenă pe lista verde, unde se situează acum 36 de țări.

Principalele modificări adoptate de autoritățile britanice:

• Au trecut de pe lista galbenă pe lista verde: Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Letonia, Romania și Norvegia;

• Au trecut de pe lista galbenă-plus pe lista galbenă: Franța;

• Au trecut de pe lista roșie pe lista galbenă: India, Bahrain, Qatar și Emiratele Arabe Unite;

• Au trecut de pe lista galbenă pe lista roșie: Georgia, Mexic, insula La Réunion și insula Mayotte.

Conform Ministerul de Extern român, în Regatul Unit este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate. Măsurile aplicabile privind testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, în funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, galbenă și verde.

Lista VERDE– la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Marea Britanie. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.

Lista GALBENĂ– la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Mai multe detalii pot fi consultate mai jos, precum și pe pagina de internet: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Lista ROȘIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoana trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării, 4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată. În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare a efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme), al cărui rezultat să fie negativ.

Sursa: BBC

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.