Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, împlinește 80 de ani

6 aprilie 2021  |  05:59  |  👁 514 Vizualizari


Gheorghe Zamfir, virtuoz al naiului, dirijor şi compozitor, este autorul a peste 300 de lucrări folclorice, de cameră, corale, vocale, instrumentale şi simfonice. El a înregistrat peste 185 de albume şi a vândut peste 120 milioane de exemplare în întreaga lume, obţinând peste 100 de discuri de aur şi platină, alături de nenumărate premii şi distincţii la nivel internaţional.

Muzicianul s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, şi a urmat Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti (astăzi Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti”) pentru a studia acordeonul. A intrat, însă, la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, dovedindu-şi talentul pentru acest instrument. A absolvit liceul în 1961, continuându-şi studiile muzicale la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde a absolvit cu o dublă specializare în pedagogie (1966) şi dirijat de cor şi orchestră (1968). Şi-a susţinut doctoratul în 2005, obţinând calificativul Summa Cum Laude pentru teza intitulată ”Naiul – geneză, evoluţie şi semnificaţie”, notează site-ul oficial al artistului www.gheorghezamfir.ro şi www.ucmr.org.ro.

A fost dirijor la Ansamblul de Cântece şi Dansuri ”Ciocârlia” din Bucureşti (1966-1970) alături de care a efectuat numeroase turnee artistice. În 1970 a fondat Taraful ”Gheorghe Zamfir”, fiind dirijor, naist şi acordeonist al acestuia. În 1982 a plecat din ţară şi s-a stabilit în Franţa, devenind cetăţean francez. În 1990 s-a întors în România, fiind dirijor şi naist al Orchestrei de Muzică Populară Radio din Bucureşti, precum şi profesor de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2004-2005).

Naistul Gheorghe Zamfir a întreprins turnee artistice acoperind majoritatea ţărilor de pe glob, susţinând concerte la: Kennedy Center (New York), Victoria Hall (Geneva), Places des Arts (Montreal), Opera (Sidney), Konzerthauss (Viena), Albert Hall (Londra), Opera din Frankfurt am Main, Palatul Imperial (Tokyo), Opera din San Francisco, Catedrala din Bogota, Palatul Vaticanului, Teatrul antic din Efes, Biserica ”La Madeleine” (Paris), Televiziunea publică RAI (Roma), Cazinoul din Berna, Deutsche Museum (Munchen), Complex du Jardin (Montréal), Millenium Center (Detroit) ş.a., arată www.ucmr.org.ro.

Şi-a arătat măestria în interpretările la acest instrument sub baghetele unor mari dirijori, precum Seiji Ozawa, Roberto Benzi, Boris Brott, Cristian Mandeal, Iosif Conta, Horia Andreescu etc. De asemenea, a colaborat cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica ”George Enescu” din Bucureşti, London Symphonie Orchestra, Filarmonica din Monte Carlo, British Chamber Orchestra, James Last Orchestra, Orchestra Simfonică din Detroit, Orchestra de Cameră din Berna, Orchestra Simfonică din Zurich, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir etc.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.