Luni, 21 decembrie, solstițiul de iarnă. Cea mai scurtă zi din an aduce un fenomen astronomic spectaculos

21 decembrie 2020  |  10:18  |  👁 323 Vizualizari


Se anunță o zi importantă, din punct de vedere astronomic.

Deși, sub aspect meteorologic, se știe că iarna începe la 1 decembrie, în cazul celei astronomice se consideră că începe abia din momentul solstițiului de iarnă. Iar în acest an solstiţiul de iarnă are loc luni, 21 decembrie, la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute, pentru Bucureşti.Ceea ce face ca ziua de luni, 21 decembrie, să fie cea mai scurtă din an. După acest moment, zilele vor crește permanent, iar, pe cale de consecință, durata nopților va scădea.

Explicațiile specialiștilor

”La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont.

În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Fenomen spectaculos

Nu degeaba vă spuneam că se anunță o zi importantă, la nivel astronomic. Tot în 21 decembrie, se așteaptă să se producă un fenomen spectaculos, ce poate fi observat cu ochiul liber.

Și anume o apropiere aparentă a planetelor Jupiter şi Saturn, seara, acestea urmând să fie vizibile ca un astru dublu.

În Capitală, Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber, până în ora 19.00, când apun

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.