Lovitură pentru Parlament! Va fi demis Guvernul Orban?

7 ianuarie 2020  |  10:09  |  👁 1715 Vizualizari


Ludovic Orban (premier), Raluca Turcan (vicepremier) și Robert Sighiartău (secretar general PNL) vor începe discuțiile cu partidele parlamentare să vadă dacă există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Orban a explicat că dacă PNL nu primește garanția din Parlament că se vor respinge două propuneri de premieri, atunci partidul nu va trece la forțarea alegerilor anticipate. Orban nu a exclus să demisioneze din funcție dacă se îndeplinesc condițiile politice. „În cazul în care vom consideră că sunt benefice și posibile (alegerile anticipate), vom apela la cea mai eficientă procedura”, a zis șeful PNL, luni, întrebat dacă este dispus să demisioneze de la Palatul Victoria că să deschidă calea spre anticipate.

Legat de momentul în care ar putea fi organizate alegeri anticipate, Orban a dat următorul posibil calendar :

Presupune foarte multe termene. Primul e de minim 60 de zile din momentul în care nu mai există guvern, timp în care Parlamentul să respingă două propureri de premier. După derularea acestei proceduri în cazul în care Parlamentul respinge cele două guverne, președintele poate dizolvă Parlamentul, aici mai trebuie cel puțîn încă o zi. Pe urmă urmează perioada în care trebuie convocate alegerile, aici sunt niște termene prevăzute în legislația electoala și care obligă că între momentul în care Guvernul stabilește dată alegerilor și până la organizarea alegerilor să treacă o perioada de minim minimorum 45 de zile deși în mod normal ar trebui 60 de zile. Deci trebuie să treacă minim 120 de zile din momentul în care guvernul actual nu mai este în funcție (…) În mod normal, alegerile locale pot fi organizate între 24 mai și 14 iunie, cu excepția zilei de 7 iunie când sunt Rusaliile. Dacă s-ar organiza în dată de 14 iunie, s-ar putea derula calendarul (…) Ar fi posibil să fie organizate odată cu localele”, stiripesurse.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.