Lovitură dură pentru toți patronii de restaurante din România: legea nu se discută, luna aceasta e cruntă pentru ei

1 martie 2023  |  10:48  |  👁 131 Vizualizari


Patronii de restaurante din România au parte de o veste proastă în această perioadă, din cauza faptului că începând cu data de 15 martie intră în vigoare o lege care le va da mari bătăi de cap.

Este vorba despre obligativitatea de a transparentiza meniurile, astfel încât consumatorii să știe exact ceea ce comandă și plătesc, când trec pragul localurilor de alimentație publică. O serie întreagă de detalii despre alimentele respective vor trebui trecute în meniuri, pentru buna informare a consumatorului.

Aceste schimbări legislative sunt generate printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe data de 21 septembrie 2022, în Monitorul Oficial.

 

„Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm”

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.

Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi.

Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori.” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Potrivit deciziei ANPC, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

„În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu”, explică ANPC.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.