Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este ”absolut imposibil” ca Guvernul Orban să asigure tuturor copiilor măști la începerea școlii. Vestea a venit ca un șoc pentru sute de mii de părinți care se așteptau ca Guvernul să fie mai implicat în protejarea sănătății celor mici și a familiilor lor.
Declarația Ralucăi Turcan a fost deja amplu combătută de asociațiile elevilor și profesorilor din România. Conform acestora, ” în contextul desfăşurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autorităţile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măştilor de protecţie pentru toţi elevii şi profesorii, astfel încât, începând cu 14 septembrie, un număr suficient de măşti să existe la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.”
Ceea ce este cel mai grav este că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban pare să se fi acomodat cu o practică neconstituțională a discriminării între variile categorii de copii. În primele luni ale pandemiei, Guvernul a făcut abstracție de faptul că aproximativ 900.000 de copii nu au capacitatea de a urma cursuri online. Prin desconsiderarea acestora, Ludovic Orban și Monica Anisie, Ministrul Învățământului, nu au făcut altceva decât să nege dreptul constituțional la educație pentru a aproximativ un milion de școlari. Problema nu a fost rezolvată nici măcar acum. Guvernul a vânturat pe la nasul copiilor și profesorilor ideea unor tablete gratuite care nu au ajuns nici acum la cei care au nevoie de ele. Iar ideea că școala va începe în formatul său fizic nu online nu sugerează că tabletele nu ar mai fi necesare. Pentru că, după toate calculele, vor exista în continuare focare locale care vor duce la închiderea unor unități școlare.
Guvernul Orban știa de ceva timp că-și dorește redeschiderea școlilor și ar fi putut face investițiile necesare în măști și dezinfectanți. Ar fi putut, de asemenea, să iasă cu proceduri mai clare, mult mai devreme. Dar nu a făcut aceste lucruri, preferând să lase sute de copii pe afară, din nou, fără măști, fără dezinfectanți și fără perspectiva unei reintegrări sigure în circuitul școlar. În tot acest context, foarte mulți părinți au ajuns să se teamă că începerea școlii va echivala cu îmbolnăvirea copiilor lor sau a altor membri din familie, ceea ce va face ca rata de abandon sau de absenteism școlar să fie foarte mare.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.