Laserul de la Măgurele a ajuns în impas. România riscă să returneze 300 de milioane de euro primiți de la UE

25 mai 2021  |  05:59  |  👁 332 Vizualizari


Cel mai mare proiect de cercetare din lume, laserul de la Măgurele, a ajuns în impas. De vină ar fi conflictul dintre partea română şi un consorțiu european, care urma să construiască o parte din componente.

Pentru că au fost depășite anumite termene, iar în ultimii trei ani responsabilii au ignorat scrisorile oficiale de la Bruxelles care îndemnau la împăcare, România riscă să returneze 300 de milioane de euro primiți de la Uniunea Europeană pentru acest proiect.

Construcţia celui mai puternic laser din lume, cu ajutorul căruia se spunea că se vor putea identifica noi metode de cercercetare, inclusiv pentru tratarea cancerului, s-a împotmolit în 2018.

Atunci, conducerea de la Institutul de Fizică Nucleară ,,Horia Hulubei″ nu s-a mai înţeles cu o companie formată, în principal din francezi şi italieni, care urmau să construiască o componentă de raze gamma.

Partea română le-a reproşat întârzieri în livrarea componentelor, în timp ce firma susţine că mai mulţi parametrii tehnici legaţi de clădire nu corespundeau. Aceste neînţelegeri l-au determinat pe fostul director de la Măgurele, Nicolae Zamfir, să ia o decizie care a supărat foarte tare oficialii de la Bruxelles.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.