La Târgșoru Vechi locuitorii sunt revoltați de amplasarea unei antene GSM ce aparține companiei RCS & RDS amplasată fără autorizație și fără avize

11 iunie 2020  |  08:11  |  👁 3627 Vizualizari


Locuitorii comunei Târgșoru Vechi sunt revoltați de amplasarea unei antene GSM ce aparține companiei RCS & RDS, fără ca aceștia să fie informați despre montarea acesteia.

În urmă cu 3-4 luni, în zona terenului de fotbal din satul Târgșoru Vechi, comuna cu același nume, a fost amplasată o construcție metalică sub forma unei antene GSM. Locuitorii zonei nu au fost informați cu privire la această construcție, existând de aici foarte multe speculații până la aceea că ar fi o antenă 5G.

În urmă cu aproximativ 2 luni această antenă a fost pusă în funcțiune, fiind ilegal racordată la rețeaua de electricitate, cu această ocazie locuitorii din zonă au aflat că este o antenă GSM ce aparține companiei RCS & RCS. Această informație au obținut-o întrebând angajații RCS & RDS care făceau demersurile necesare punerii in funcțiune.

Pe data de 29 aprilie, locuitorii din satul Târgșoru Vechi au trimis o solicitare către Primărie, în atenția primarului Nicolae Drăgan, dar și a Consiliului Local, în care solicită informații legate de amplasarea acestei antene.

Cetățenii au solicitat mai multe documente, printre care:

  • documentele necesare amplasării unei astfel de construcții între case, într-un cartier nou, în plină dezvoltare (aprobare IGCTI, avizul Direcției de Sănătate Publică, aprobare de la Agenția pentru Protecția Mediului și aprobarea MAI),
  • raportul studiului de impact privind sănătatea cetățenilor și cum această antenă afectează sănătatea celor ce trăiesc in vecinătate, precum și documentele de specialitate,
  • acordul celor care locuiesc în zonă, cu privire la amplasarea antenei, locuitorii fiind îngrijorați pentru sănătatea lor,
  • raportul măsurătorilor radiaților emise de această antenă.

În urma solicitării cetățenilor, Primăria comunei Târgșoru Vechi a emis un răspuns prin care confirmă faptul că societatea RCS & RDS a amplasat acel releu imediat după câștigarea licitației publice pentru teren, omițând că pentru o astfel de construcție este nevoie de autorizație de construire și fără a avea acordul Primăriei.

Tot în răspunsul Primăriei se menționează că în urma verificărilor efectuate, compania RCS & RDS a fost sancționată contravențional și obligată să măsoare nivelul de radiații produse de releu.

Mai mult, în data de 29 mai (a.c.) un reprezentant al Primăriei, împreună cu administratorul RCS & RDS Prahova și inspectorii ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) au măsurat nivelul radiaților produse de releu, din trei puncte. Raportul ANCOM a fost trimis către RCS & RDS, urmând ca în următoarele 60 de zile Institutul de Sănătate Publică să emită avizul.

În răspunsul Primăriei nu sunt menționate măsurile care au fost luate, având în vedere că releul nu este împrejmuit, a fost pus în funcțiune folosindu-se rețeaua de electricitate publică a comunei, iar copii care se joacă zilnic în zona releului sunt puși în pericol.

Prin urmare, autorităților comunei Târgșoru Vechi se dovedește că nu le pasă de sănătatea locuitorilor comunei, iar companiile care ar putea pune în pericol sănătatea cetățenilor, își fac de cap, scăpând doar cu o amendă, iar avizele și autorizațiile urmând a le obține după ce lucrările acestora încep să producă efecte.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.