Inteligența artificială a pilotat o aeronavă de antrenament USAF timp de peste 17 ore

16 februarie 2023  |  10:15  |  👁 172 Vizualizari


Lockheed Martin spune că este prima dată când inteligența artificială pilotează o aeronavă tactică.

Un agent de inteligență artificială a zburat recent cu avionul de antrenament Lockheed Martin VISTA X-62A timp de peste 17 ore. VISTA (care înseamnă Variable In-flight Simulation Test Aircraft) poate folosi software pentru a simula caracteristicile de performanță ale altor aeronave. Cu această ocazie, a imitat un pilot uman.

Zborul a avut loc în timpul unei perioade de testare, în decembrie. Aceasta este prima dată când inteligența artificială este angajată într-un astfel de mod pe o aeronavă tactică, spune Lockheed. Scopul este de a folosi platforma pentru a testa modele de aeronave care pot fi pilotate autonom.

Inteligența artificială pilotează aeronave

„VISTA ne va permite să dezvoltăm și să testăm tehnicile de ultimă oră de inteligență artificială cu noi modele de vehicule fără echipaj”, a declarat directorul de cercetare al Școlii de Piloți de Testare a Forțelor Aeriene Americane (USAF TPS), Dr. M. Christopher Cotting, într-un comunicat.

„Această abordare, combinată cu testarea concentrată asupra noilor sisteme de vehicule pe măsură ce sunt produse, va maturiza rapid autonomia pentru platformele fără echipaj și ne va permite să furnizăm capabilități relevante din punct de vedere tactic luptătorului nostru”.

Așadar, divizia de lucrări a lui Lockheed a lucrat cu Calspan pentru a construi VISTA pentru USAF TPS, la baza Edwards Air Force din California. Printre altele, programul VISTA a fost folosit pentru a dezvolta display-ul virtual heads-up și sistemul de introducere a comenzilor vocale pentru F-35 Lightning II.

USAF a actualizat recent VISTA X-62A cu algoritmul de urmărire a modelelor (MFA) și Sistemul de control autonom al simulării (SACS) de la Lockheed. Atunci când sunt integrate, aceste sisteme ajută VISTA să efectueze teste de zbor avansate care valorifică autonomia și AI.

„VISTA va continua să joace un rol esențial în dezvoltarea rapidă a capacităților de inteligență artificială și de autonomie pentru U.S. Air Force. În prezent, este supusă unei serii de inspecții de rutină. Zborurile vor fi reluate la baza Edwards Air Force pe tot parcursul anului 2023″, se mai arată în comunicat.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.