Incendiu violent într-un salon de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, marți seară

23 iunie 2021  |  05:23  |  👁 209 Vizualizari


S-a activat planul roşu de intervenție la Iași, marți seară, după ce un incendiu violent a izbucnit într-un salon de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”.
Din fericire nimeni nu a avut de suferit și s-au înregistrat doar pagube materiale. Autorităţile fac cercetări pentru a stabili cauzele incendiului.
Alarma la 112 s-a dat puţin înainte de ora 19, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în colaborare cu SMURD şi Serviciul de Ambualnata Iaşi, au trimis 14 echipaje de intervenţie, autospeciale de stingere, de transport victime, şi ambulanţe cu medic.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a fost informată imediat.
Ioana Mihăilă: „Există flacără deschisă, au fost evacuați nouă pacienți și s-a activat planul roșu. Acestea sunt informaţiile primite până acum”.
Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al unităţii medicale, într-un salon cu documente medicale și mobilier, fără pacienţi şi fără echipamente medicale. Flăcările au fost lichidate în aproximativ 30 de minute.
Colonel Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iaşi: „La ora 18.54 a fost primit apel de urgenţă referitor la existenţa fumului şi a flăcărilor la etajul 2 al spitalului. S-a activat planul roşu la nivelul judeţului Iaşi astfel încât intervenţia să fie cât mai oportună”.
Asistentele şi infirmierele sunt cele şi-au dat seama că a izbucnit un incendiu, atunci când au simţit miros de fum. Ele au deconectat sursele de energie, şi apoi au început evacuarea micilor pacienţi şi a părinţilor însoţitori, care se aflau pe etajele doi şi trei.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iaşi: „Evacuarea s-a făcut din motive de securitate. Copiii părinţii şi personalul medical care au necesitat evacuare se aflau în altă zonă decât cea afectaţi, ei nu au fost afectaţi de fum, de foc sau gaze toxice”.
Totuşi, rudele celor din spital s-au temut să nu se întâmple vreo tragedie.
Temporar, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a decis ca urgenţele pediatrice să fie preluate de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: „Urgențele astăzi şi mâine, probabil pentru că până se face igienizarea nu se va putea intra acolo şi atunci urgențele vor fi rezolvate la neurochirurgie”.
Potrivit ISU Iaşi, spitalul are deocamdată doar aviz de securitate la incendiu. Autorizaţia de incendiu o va primi la sfârşitul lucrărilor de reabilitare, care sunt în curs.
Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iaşi: „Conducerea spitalului de copii Sfânta Maria Iaşi a solicitat şi obţinut avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrările de modernizare a spitalului, după terminarea lucrărilor şi în urma verificărilor va urma să i se elibere sau nu autorizaţia la incendiu”.
Anchetatorii continuă cercetările pentru a stabili cauza incendiului.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.