În timp ce Orban se întâlnește cu sindicaliștii de la ambulanță, cei de la SANITAS protestează la ușa Guvernului

10 noiembrie 2020  |  06:37  |  👁 276 Vizualizari


Premierul Ludovic Orban va avea astazi o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”. În același timp, sindicaliştii Sanitas picheteazădin nou, astazi, sediul Guvernului, acţiunea urmând a continua până la rezolvarea solicitărilor adresate Ministerului Sănătăţii şi Guvernului. Sindicaliştii s-au întâlnit luni cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

La întâlnirea de la Palatul Victoria cu sindicaliștii de la ambulanță vor participa şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

În acest context, Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” a anunţat că suspendă protestul la nivel naţional, anunţat pentru data de 10 noiembrie.

Revendicările Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România sunt: suplimentarea cu personal în serviciile de ambulanţă, rectificarea bugetară la nivelul necesarului pentru a asigura drepturile salariale şi cheltuieli materiale necesare pentru continuitatea activităţii în serviciile de ambulanţă, reaşezarea salarizării asistentului medical, a managerului general şi a membrilor comitetului director din serviciile de ambulanţă.

Totodată, pe lista de revendicări se mai află salarizarea întregului personal din Serviciile Publice de Ambulanţă începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul grilei anului 2022, precum şi asigurarea pensiei de urmaş familiei acestuia în urma decesului personalului din Serviciile Publice de Ambulanţă în lupta cu virusul COVID-19.

În schimb, potrivit Sanitas, în încercarea de rezolvare a problemelor cu care se confruntă salariaţii sistemului sanitar, membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas din România s-au întâlnit luni, cu Nelu Tătaru- Ministrul Sănătăţii.

Principalele teme de discuţie au fost:

– Aplicarea sporului de până la 30% pentru toată perioada în care va fi prelungită starea de alertă. În acest sens Federaţia SANITAS a solicitat elaborarea unei ordonanţe de urgenţă cu consultarea partenerilor sociali.

– Aplicarea unitară şi continuă a sporului de epidemie în toate unităţile nominalizate în Ordinul M.S. nr. 555/2020, pentru toţi salariaţii care îndeplinesc condiţiile de acordare. Federaţia SANITAS a solicitat, de asemenea, elaborarea unui act normativ (hotărâre de guvern) cu consultarea partenerilor sociali.

”În ceea ce priveşte creşterea salariilor tuturor angajaţilor la nivelul anului 2022, începând cu 1 ianuarie 2021, precum şi aplicarea sporurilor la salariul actual, Ministrul Sănătăţii ne-a asigurat că a transmis impactul bugetar atât Ministrului Finanţelor Publice cât şi Primului-ministru. Celelalte solicitări ale Federaţiei SANITAS sunt de competenţa Guvernului, motiv pentru care aşteptăm în continuare următoarea întâlnire patronată de Premierul Ludovic Orban, cu participarea reprezentanţilor ministerelor de resort şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a transmis Sanitas.

Până la materializarea angajamentelor, Federaţia Sanitas continuă protestele anunţate în urmă cu o săptămână, iar marţi pichetează din nou sediul Guvernului.

Federaţia SANITAS continuă să solicite:

1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.

2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.

3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

4. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial

5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

În repetate rânduri, sindicaliştii s-au plâns de epuizare, după aproape 9 luni de pandemie.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.