Guvernul, comandat de multinaționale. Lovitură cruntă pentru români

28 aprilie 2021  |  06:09  |  👁 399 Vizualizari


Românii vor plăti mai mult pentru asigurarea RCA și vor primi mai puțini bani despăgubiri în cazul daunelor produse în accidente. Noul proiect de ordonanță de urgență al ministrului de finanțe, de la USR-PLUS, schimbă total regulile dosarelor de daună, astfel că cei care vor dori reparații de calitate ale mașinilor vor trebui să achite cel puțin jumătate din factură din propriile buzunare.

Presiunile făcute de multinaționalele din spatele firmelor de asigurări asupra Guvernului Cîțu au avut efect. După respingerea la Senat a proiectului de modificare a Legii RCA, ofensiva a continuat prin inițierea unui alt proiect, de data aceasta de OUG, care desființează, practic, toate drepturile românilor și dă avantaje nelimitate asigurătorilor. Astfel, tarifele de reparații în service-uri pentru despăgubirile RCA vor fi stabilite de asigurători, pe principiul preț mediu la nivelul fiecărui județ, iar păgubiții vor fi nevoiți să-și recupereze singuri banii de la firmele de asigurări sau prin intermediul avocaților. Cea mai gravă consecință va fi aceea că reparațiile se vor face în limita sumelor mici stabilite de firmele de asigurări, care nu vor permite decât utilizarea pieselor second-hand sau a celor made in China și Taiwan. La fel de grav este însă și faptul că păgubiții nu își vor putea ridica vehiculele din service-uri până când firmele de asigurări nu vor plăti facturile de reparații, aceștia trezindu-se în situația în care, în caz de acționare în instanță a asigurătorilor, să li se perceapă și tarife de parcare îndelungată în respectivele service-uri. Mai mult, reprezentanții service-urilor spun că este aberant să impui aceleași tarife pentru manoperă în service-uri multimarcă sau reprezentanțe, care au făcut investiții majore în utilaje și în forța de muncă înalt calificată, ca ale celor din service-urile de cartier. Totodată, aceștia susțin că nu poți avea aceleași tarife pentru manoperă pentru o Dacia Logan și un Mercedes sau un Range Rover, care necesită reparații cu un ridicat grad de dificultate și costuri pe măsură.

Ce se urmărește?

În afara majorării profiturilor multinaționalelor, actul normativ, dacă va intra în vigoare, va produce un dezastru, atât în industria de reparații auto, cât și în bugetele românilor. Mai mult, cum marea majoritate a populației nu își va permite să suporte costurile suplimentare foarte mari, chiar și siguranța în trafic va fi pusă în pericol, având în vedere că piesele folosite la reparații vor fi de proastă calitate și pot ceda oricând. În ce privește service-urile din țară, acestea riscă să intre în faliment, având în vedere faptul că un segment foarte important din activitatea acestora îl reprezintă daunele pe RCA. ”Prețurile de referință ale manoperei practicate în România pentru reparația autovehiculelor se calculează anual, la nivelul fiecărui județ și se publică de către Biroul Asigurătorilor Auto din România. Prețurile de referință ale manoperei se calculează de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Biroul Asigurătorilor din România”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, de la USR-PLUS.

Decontarea directă se face doar pentru pagube materiale

Decontarea directă, introdusă prin proiectul de act normativ, care va implica și costuri mai mari pentru polița RCA, va fi obligatorie, însă despăgubirile se vor acorda doar pentru pagube materiale, nu și pentru vătămări corporale sau decese. Totodată, pentru a beneficia de decontarea directă, ambele vehicule trebuie înmatriculate în România și trebuie să aibă RCA valabil, însă aceste prevederi nu  aduc atingere dreptului persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto, pentru recuperarea prejudiciului adus. Mai exact, Guvernul ne acordă ”libertatea” de a da în judecată firmele de asigurări care nu plătesc despăgubirile.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.