Gest emoționant al lui Bogdan Toader față de cel mai vârstnic veteran prahovean

7 martie 2020  |  12:25  |  👁 786 Vizualizari


De la an la an, supraviețuitorii celui de Al Doilea Război Mondial trec pragul veșniciei tot mai grăbiți. Ororile frontului nu au reușit să le uite nici acum, când măcar vârsta mult înaintată i-ar fi putut ajuta în acest sens.

Majoritatea acestor veterani refuză să-și conștientizeze eroismul. Pentru ei, acesta a fost un act firesc, pe care-l povestesc spre folosul generațiilor următoare. Dar cine mai are vreme să îi audă? Cine să mai ia seama cu luare-aminte la durerea fizică și emoțională a unui vârstnic?

În acest timp, veteranii supraviețuitori ne privesc încă în ochi, ușor obosiți de anii trecuți peste ei, dar încă neresemnați în fața greutăților. Și ne privesc cu seninătatea omului cu datoriile încheiate, mai ales acelea față de patrie și de restul generațiilor de români.

Ne gândim că politicenii odată ajunși în poziții înalte, nu se mai gândesc nici măcar la eroii țării, dar se pare că totul ține de educație. Prin gesturi și fapte, ne dăm seama că există și oameni pentru oameni, dincolo de funcții.

Ne-o demonstrează Bogdan Toader, președintele Consilului Județean Prahova, care a mers personal la aniversarea a 105 ani, a celui mai vârstnic veteran de război, prahovean.

Redăm mai jos mesajul emoționant al lui Bogdan Toader:

,,Nicolae Tudose.

Nu vă spune nimic acest nume, nu-i așa?

Nu, nu este șef de stat, nu este politician, nu este om de afaceri și nici unul dintre sportivii noștri de succes!

Este cu mult mai mult decât atât: este cel mai vârstnic veteran de război din județul nostru!

Pentru că al nostru Căpitan (rtr) Nicolae Tudose va împlini mâine 105 ani, am decis să îl vizitez și, astăzi, în locuința domnului Tudose, din comuna Mănești (locul în care s-a și născut), am trăit poate cele mai emoționante clipe din viața mea!

Întâlnirea cu omul care reprezintă istoria ultimului secol mi-a stârnit instantaneu o avalanșă de sentimente – respect, recunoștință și iubire de țară!

Nicolae Tudose este veteran și invalid de război. A luptat la Cotul Donului, în Caucaz, pușcaș în Regimentul 7 Infanterie Dorobanți. A fost rănit la mână și la picior, ajungând invalid de război, gradul 2. Nu credea că va mai ajunge înapoi, acasă, pe pământ românesc, dar s-a întors!

Statul i-a fost recunoscător pentru faptele sale. A fost decorat cu medaliile “Serviciul Credincios”, “Virtutea Militară” și “Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”. Anul trecut a fost avansat în grad, devenind căpitan în retragere.

Cu deosebită considerație și recunoștință pentru devotamentul domniei sale, pentru eroismul și dragostea de țară, să ne înclinăm cu respect!

La mulți ani, domnule căpitan Nicolae Tudose! Onoare și respect!”, i-a urat președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.