Factură la curent primită de Florian, după ce a stat în august cu aerul condiţionat pornit. Pentru 4 kWh în plus plătim şi cu 307 lei mai mult

14 septembrie 2022  |  06:01  |  👁 201 Vizualizari


Canicula din vară nu i-a ajutat pe români să facă economie la energie electrică. Cine a vrut răcoare şi a dat drumul la aerul condiţionat e nevoit cum să-şi reorganizeze bugetul. Mulţi au depăşit plafonul de 300 Kilowaţi oră într-o lună, iar facturile nu s-au mai încadrat pentru varianta compensării. Specialiştii ne avertizează în privinţa consumului. O diferenţă de doar patru Kilowaţi oră ne poate dubla factura.

Septembrie a venit cu o gaură în buget pentru Florian. A combătut canicula din august cu aer condiţionat, iar acum a venit nota de plată. De trei ori mai mare decât ce primea de obicei.

Facturi uriaşe la curent în august

Florian, consumator casnic: Până să plafoneze preţul la energia electrică, plăteam în jur de 150-200 de lei pe lună. Au venit facturi la energia electrică şi de 800 de lei. Am aceleaşi electrocasnice de ultimă generaţie, nu am nimic în plus. În această vară mi-am montat şi eu aer condiţionat pe care l-am folosit mai puţin să nu consum mult.  

În situaţia lui Florian sunt aproximativ 20 la sută dintre consumatori, care plătesc acum facturi la preţul din contract. Este foarte important să fim atenţi la consum, pentru că o diferenţă de doar câţiva kilowaţi poate dubla factura la electricitate. De exemplu, dacă am consumat într-o lună 298 de kWh, sub limita pentru plafonare, avem de plătit 238 de lei. Dacă am consumat câţiva kilowati în plus, să zicem 302 kWh, am primit o factură de 545 de lei. Practic, pentru o diferenţă de 4 kWh, plătim cu 307 lei mai mult. Facturile care vor veni din septembrie încolo vor fi şi mai mari. Pragul de consum a fost redus de la 300 la 255 de kWh.

Corneliu Bodea, expert în energie: Cei care depăşesc vor plăti un preţ mare şi facturile vor fi mari, cel puţin şi în această iarnă până când, sperăm noi, preţurile îşi vor reveni. Este suficient să ai un milion de persoane care primesc facturi poate de 2 sau de 3 ori mai mari ca anul trecut. 

Cei câţiva kilowaţi care pot face diferenţa între factura plafonată şi factura la preţ întreg pot fi evitaţi renunţând la confort sau prin măsuri de eficienţă energetică.

Corneliu Bodea, expert în energie: Putem să pornim de la iluminat, de la înlocuirea becurilor incandescente cu leduri, cu soluţii eficiente de iluminat. 

În timp ce oamenii se plâng de facturi mari, ministrul Energiei pare convins că de fapt nu e chiar aşa rău.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, asta înseamnă o factură medie de 37 de lei. 10.19 Mai mult de jumătate din populaţia României acolo va plăti. 

Datele, deşi reale, nu sunt tocmai motiv de laudă.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Sunt case de mărimea unei băi a unui apartament sau case din Bucureşti, în care în afară de câteva becuri şi un aparat de radio nu găseşti absolut nimic. Este o sărăcie cruntă. 

„Ministrul Energiei spune că „jumătate din populaţia României plăteşte 37 lei la factura de curent”. Ce facturi aţi primit în această vară?” I-am întrebat pe telespectatorii Observator ce cred despre declaraţia ministrului Popescu. 

Răspunsuri: „Cred că a ramas blocat undeva în trecut…”

„Să facă o socoteală minimă. Cât consumă un bec, un frigider, un televizor și o să vadă rezultatul”

„Într-o locuință normală, utilată cu electrocasnicele necesare unui trai decent e imposibil să plătești o factură lunară sub 100 Ron”.

Nu se poate! Din rău în mai rău.

Sursa

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.