Evenimentele care se vor organiza în Prahova de Ziua Protecției Civile din România

Un echipaj SMURD, pompieri si politisti, iau parte la recuperarea unei batrane lovita de un camion pe bulevardul Uverturii din Bucuresti, miercuri 17 iunie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

23 februarie 2023  |  11:51  |  👁 150 Vizualizari


Anual, la 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, eveniment ce rememorează momentul istoric în care s-a înfiinţat Apărarea Pasivă din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Protecţia Civilă, componentă a apărării naţionale, cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe şi asigură condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează o serie de activităţi menite să ne aducă mai aproape de cetățeni, pe o arie cât mai cuprinzătoare, astfel încât să ajungem la cât mai multe persoane, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte sau de ocupația pe care o au acestea.

Astfel, în perioada 25 februarie – 04 martie 2023, se vor desfășura activități în cadrul evenimentului ”Săptămâna Protecției Civile”, după cum urmează:

25.02.2023 – reluarea campaniei naționale de informare preventivă ”Nu tremur la cutremur” prin distribuirea de materiale informative. De asemenea, tot în această zi se vor desfășura activități de informare a populației pe pârtiile din Sinaia, Bușteni și Azuga, de către personalul SALVAMONT.

26.02.2023 – organizarea ”Zilei educației preventive în lăcașurile de cult”. Se continuă activitățile de informare a populației pe pârtiile din Sinaia, Bușteni și Azuga, de către personalul SALVAMONT.

27.02.-03.03.2023 – Zilele porților deschise și expoziții de tehnică la sediul ISU PRAHOVA, precum și la sediile subunităților de intervenție, ale gărzilor și punctelor de lucru. De asemenea, în acest interval se vor desfășura acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare în situații de urgență în unități de învățământ din județ. Inspectorii de prevenire vor desfășura activități de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu public numeros (centre comerciale).

28.02.2023 – MARATONUL RESUSCITĂRII în cadrul Colegiului Național I. L. Caragiale Ploiești.

01.03.2023 – exercițiu de alarmare publică MIERCUREA SIRENELOR. Totodată, în aceeași zi, se vor derula o serie de activități preventive, urmate de un exercițiu demonstrativ de stingere a incendiilor în cadrul Liceului Teoretic Azuga, cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitatea Azuga.

04.03.2023 – Activități de informare a populației pe pârtiile din Sinaia, Bușteni și Azuga, de către personalul SALVAMONT.

În data de 4 martie se împlinesc 46 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci, iar alte 11.000 de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas fără locuințe.

În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.

Astfel, în perioada următoare, acţiunile ISU PRAHOVA vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.

În cadrul activităților vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.