După cutremur, Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia

9 februarie 2023  |  06:37  |  👁 123 Vizualizari


Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia, ca urmare a cutremurului devastator de 7,7 grade pe scara Richter care a avut loc luni, 6 februarie, la primele ore ale dimineții, provocând mii de morți și prăbușirea unui număr uriaș de locuințe și clădiri, scrie presa elenă, citată de Rador.

Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee. „Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene. Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat seismologul.

El a mai spus că nu este exclusă posibilitatea ca falia Anatoliei de Nord să se activeze după cutremurul de 7,7 grade. „Mișcarea plăcilor tectonice este continuă. Din această mișcare a venit ruptura pe falie și cutremurul. Și tocmai pentru că avem această deplasare, nu este exclus ca presiunea, tendințele cum spunem, să se transmită și în falia nord-anatoliană. Există această posibilitate întrucât fenomenele sunt complexe, nu urmează reguli stricte”, a mai precizat seismologul Gerasimos Papadopoulos.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.