Ai pofta de un desert rapid, slab caloric si foarte delicios? Incearca aceasta specialitate de toamna, care contine aroma delicata de dovleac si scortisoara, dar si beneficiile ovazului si ale nucilor.
Este super usor de pregatit si oricine il gusta se indragosteste pe loc. Merge de minune alaturi de o cafea, dupa masa, dar si drept mic dejun!Incearca-l si apoi sigur il vei decreta drept desertul toamnei 2022!
Crumble cu dovleac – reteta simpla
De obicei crumble-ul contine fructe diverse si un aluat sfaramicios din faina si unt. Pentru a reduce numarul de calorii, dar si glutenul din aceasta reteta, poti inlocui total sau partial faina cu fulgi de ovaz.
Reteta noastra contine jumatate faina, jumatate ovaz, dar poti sa jonglezi cu cantitatile dupa nevoile corpului tau.
Nu este o reteta riguroasa si va iesi savuroasa in orice varianta o faci. De asemenea, daca inlocuiesti untul obisnuit cu o varianta vegana, obtii un desert de post delicios!
In ceea ce priveste nucile, recomandam nuci pecan, dar merge la fel de bine si cu nuci obisnuite, alune de padure, migdale sau un mixt de nuci si alune.
Alaturi de dovleac, poti sa pui si alte fructe de toamna, precum mere sau pere. Daca, de exemplu, vrei sa folosesti gutui, acestea trebuie putin gatite pe aragaz inainte, caci sunt mai tari decat dovleacul si vor ramane prea crocante.
Ingrediente pentru crumble de dovleac
1 kilogram de dovleac
70 de grame de zahar
o lingurita de scortisoara
100 de grame de nuci pecan50 de grame de faina
50 de grame de fulgi de ovaz fini
70 de grame de untun praf de sare
Optional: nucsoara, cuisoare, condiment tip pumpkin spice, ghimbir pudra, turmeric
Cum se prepara crumble de dovleac cu nuci si ovaz
Intai vei coace dovleacul taiat felii la cuptor, pana cand obtii o crusta maronie caramelizata. Apoi il vei pasa, folosind furculita sau un blender.
Alternativ, poti sa razi dovleacul crud si sa il calesti in tigaie impreuna cu zaharul. Amesteci dovleacul cu pasta cu zahar, scortisoara, un praf de sare si alte condimente la libera ta alegere.
Tapetezi o tava pentru cuptor cu putin unt si pui compozitia de dovleac in ea.
Aluatul il prepari foarte simplu, amestecand untul cu faina si cu ovazul. Poti sa mai pui o lingura de zahar daca iti plac deserturile ceva mai dulci.
Acest aluat va trebui sa fie sfaramicios, astfel incat sa il presari ca pe niste firimituri (crumble) deasupra dovleacului.
La final, pui nuca tocata grosier.
Pune-l apoi in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 20 de minute, pana cand crusta va fi rumenita, iar dovleacul bolboroseste. Si gata desertul toamnei! Fa-l dupa o masa copioasa si toti musafirii il vor adora!
Acest desert merge de minune cu o cupa de inghetata de vanilie sau putin iaurt grecesc.Pofta buna!