Cei 10.000 de pași și-au făcut loc în discursul public în urma unei campanii de publicitate care a fost realizată în urmă cu câteva decenii. E foarte adevărat că mersul pe jos e sănătos pentru organism, dar cercetătorii sugerează acum că un număr de 7 – 8.000 de pași pe zi ar fi suficient pentru a rămâne în formă.

Daniel Lieberman, un paleoantropolog de la Harvard, susține că ideea provine dintr-o reclamă japoneză, din conceptul „Manpo-kei” (care se traduce ca unitatea de măsură pentru cei 10.000 de pași), inventat în anii ‘60 de compania Yamasa Tokei, producătoarea primului pedometru vândut comercial, care a ales această denumire doar pentru că suna foarte bine. Și se pare că a funcționat – compania și-a vândut produsul, iar conceptul s-a popularizat în întreaga lume ca un indicator al unui stil de viață sănătos.

Lieberman susține că sunt avantaje clare în atingerea unui număr de 10.000 de pași, corelat cu beneficii importante pentru sănătate, mai ales că activitatea este una foarte accesibilă pentru mulți oameni.