Cum se izolează românii bolnavi de Covid-19 de restul familiei. Medicii recomandă aerisirea casei

20 noiembrie 2020  |  10:23  |  👁 303 Vizualizari


Pentru că spitalele sunt pline, mulți bolnavi de Covid se tratează acasă, însă dacă nu sunt atenți își pot pune în pericol familia.

Locuințele mici și aglomerate nu permit împărțirea spațiului, astfel încât cei infectați să fie izolați de restul familiei.

Medicii ne dau însă variante. Aerisirea și dezinfectarea constantă pot ține virusul departe.

Alina Crişan este asistent medical în Timişoara. În urmă cu opt zile a aflat că este infectată cu coronavirus. La fel şi soţul ei. Vestea a venit ca un şoc, pentru că au o fată de 15 ani, care trebuia protejată, iar apartamentul pe care îl împart este foarte mic. Familia a decis să ia măsuri ferme. Copilul stă numai în camera lui şi merge la baie când nu e nimeni pe hol. Cei trei poartă mască şi în casă, tot timpul.

Alina Crişan: „Nu atingem lucrurile ei, ea nu atinge lucrurile noastre, când gătesc folosesc două perechi de mănuşi, am două măşti acum. Dezinfectăm tot ce atingem. La noi a contat. Raluca, în cele opt zile nu a prezentat nicio simptomatologie. Mi-e dor de ea, mi-e dor să o ţin la pieptul meu, dar e important pentru ea, pentru sănătatea ei.”

Un alt bărbat nu a reuşit să se izoleze complet, iar fetiţa lui de 11 ani a luat virusul. Acum sunt bine amândoi, însă aşa au devenit mai precauţi.

Cristi Petrescu: „Ai la un moment dat sentimentul ăsta că eşti părăsit şi de autorităţi şi de prieteni, şi de rude, şi nici cu familia nu stai. Am încercat să stau izolat, eu cu baia mea, în bucătărie să nu intrăm toţi deodată, să atingem cât mai puţin, să avem sticle cu apă pe care să le luăm cu noi, să nu tot mergem în bucătărie după apă.

De altfel, acestea sunt şi cele mai importante sfaturi de care specialiştii ne roagă să ţinem cont.

Medicii ne recomandă să stabilim în propria noastră casă trasee ca la spital, astfel încât să ne intersectăm cât mai puţin. Renunţăm la cină în familie şi nu mai stăm împreună, în sufragerie la, televizor. Fiecare dezinfectează tot ce atinge în spaţiile comune: robinet, clanţa, întrerupător, mese. Şi cel care vine după trebuie să dezinfecteze, la rândul său, ca măsură suplimentară de protecţie.

Totuşi, dezinfectarea nu e suficientă. Virusul poate fi luat şi prin aerosolii din aer, atrag atenţia medicii.

Dr. Andreea Moldovan: „Aerosolii înseamnă nişte picături infime care sunt încărcate cu virus şi care fiind atât de mici nu se mai supun legilor gravitaţiei, care le-ar face să cadă rapid pe pământ. Un spaţiu închis, neaerisit în care există o concentraţie mare de virus sub forma acestor aerosoli este un spaţiu care poate deveni periculos.”

Un experiement publicat de El Pais arată că dacă suntem bolnavi, chiar şi atunci când tăcem eliminăm particule încărcate cu virus, prin expiraţie. Dacă vorbim, lansăm în aer de 10 ori mai multe astfel de particule, iar dacă strigăm sau cântăm, numărul lor creşte de 50 de ori. În aceste condiţii, medicii ne sfătuiesc să aerisim camerele cât mai des.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.