Cum se calculeaza varsta metabolica si cum o poti reduce

young ftiness woman runner stretching legs before run

20 septembrie 2022  |  16:37  |  👁 384 Vizualizari


Nu intotdeauna varsta cronologica este aceeasi cu varsta metabolica, cea din urma fiind cea care ne arata cat de bine functioneaza organismul nostru.

Iata cum se calculeaza varsta metabolica si ce trebuie sa facem daca aceasta este mai mare decat varsta cronologica.

 

Ecuatia Mifflin, formula cu care se calculeaza varsta metabolica

Varsta metabolica se calculeaza in functie de rata metabolismului tau, raportata la varsta metabolismului persoanelor de varsta ta.

Femei: 655 + (9,6 x greutatea in kg) + (1,8 x inaltimea in cm) – (4,7 x varsta in ani)
Barbati: 66 + (13,7 x greutatea in kg) + (5 x inaltimea in cm) – (6,8 x varsta in ani)

Pentru a calcula varsta metabolica, trebuie mai intai sa iti notezi masuratorile: inaltimea, masa corporala si varsta. Apoi, va trebui sa calculezi rata metabolismului bazal dupa formula de mai sus.
In urma acestui calcul, vei obtine numarul de calorii pe care ar trebui sa-l consumi zilnic pentru ca organismul tau sa functioneze corect. Varsta metabolica reprezinta comparatia dintre rata metabolica bazala pe care ti-ai calculat-o si rata metabolica bazala normala pentru varsta ta.

Daca rata pe care ti-ai calculat-o este mai scazuta decat ar fi normal pentru varsta ta, fiind corespunzatoare unei varste mai inaintate, inseamna ca varsta ta metabolica este mai mare decat ar trebui si ca este momentul sa faci niste schimbari in stilul tau de viata.

 

Cum iti reduci varsta metabolica

Vestea buna este ca-ti poti reduce varsta metabolica daca nu consumi multe calorii si renunti la alimentele grase, bei multa apa si mananci putin si des. De asemenea, este de mare ajutor sa faceti miscare. Chiar daca nu va place sa faceti exercitii fizice, recurgeti macar la plimbari lungi, pentru a creste eficienta metabolismului si a imbunatati toate functiile importante ale corpului.

 

Consumă mai multe proteine

Corpul tău arde mai multe calorii digerând alimente bogate în proteine decât alimentele bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă că dacă vei consuma mai multe proteine poți ajuta la combaterea metabolismului îmbătrânit.

Este, de asemenea, unul dintre cei mai lenți macronutrienți în digestie, explică un studiu al Universității din Texas Medical Branch, ceea ce înseamnă, pe lângă faptul că vă ajutați să vă îmbunătățiți metabolismul, veți rămâne cu senzația de sațietate mai mult timp și veți învăța treptat să mâncați mai puțin.

Căutați să aveți o sursă de proteine la fiecare masă, cum ar fi carnea slabă, ouăle, iaurtul grecesc, nucile, semințele și proteinele vegane precum tofu și soia. Atât timp cât faceți exerciții fizice, mâncați un baton proteic sau beți un shake făcut cu una dintre cele mai bune pudre proteice, vă vor fi utile și pentru a vă crește aportul.

Ridică greutăți

„BMR (rata metabolismului bazal) este strâns corelată cu masa fără grăsimi (FFM). În timp ce grăsimea arde foarte puțină energie, mușchiul este un țesut activ care consumă energie chiar și în timpul repausului”, dezvăluie Hannah Braye, terapeut nutrițional la Bio-Kult.
 „În lumina acestui fapt, una dintre cele mai eficiente modalități de a vă crește BMR este angajarea în exerciții care vă măresc FFM.

Ar putea fi Pilates pentru începători, antrenament de rezistență cu benzi sau antrenament cu gantere. Indiferent de exercițiu, antrenamentul cu greutăți va fi cel mai eficient în construirea mușchilor și creșterea BMR”, a adaugat ea.

Îmbunătățește somnul

Nu este un secret pentru nimeni că mulți dintre noi ar avea numai beneficii dacă ar învăța cum să doarmă mai bine. Lipsa somnul poate avea un efect negativ asupra vârstei noastre metabolice, precum și asupra minții noastre. O cercetare de la Brody School of Medicine arată o legătură între lipsa timpului de amânare și încetinirea metabolismului.
Somnul slab poate crește, de fapt, pierderea musculară, așa că faceți o prioritate din dormitul suficient. Acest lucru se datorează faptului că somnul este esențial pentru recuperarea mușchilor, iar atunci când vă creșteți masa musculară, vă stimulați metabolismul în repaus. Acest lucru crește numărul de calorii pe care corpul tău le arde.

Consumă carbohidrați complecși

„Cea mai bună modalitate de a vă îmbunătăți vârsta metabolică este să duceți un stil de viață sănătos, iar dieta este o parte cheie a acestui lucru”, spune May Simpkin, un nutriționist de top din UK.
Consumul de alimente complexe, întregi, care necesită mai multă energie pentru a se descompune, va ajuta la evitarea încetinirii metabolismului.

Trebuie să optezi pentru carbohidrați complecși, bogati în fibre, cum ar fi pastele din grâu integral, orez brun și legume cu amidon, cum ar fi dovleceii și cartofii dulci”, explică nutriționista.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.