Cum este mai sigur să călătorim în timp de pandemie? Cu avionul sau cu mașina? Ce spun experții

17 iunie 2020  |  05:59  |  👁 387 Vizualizari


Începând din 15 iunie, românii pot călători fără restricții în mai multe țări europene, iar cei mai mulți dintre noi au început să își facă planuri pentru vacanța de vară.
Bineînțeles, alegerea destinației de vacanță vine la pachet și cu o altă decizie: cum vom călători către locul pe care îl alegem pentru vacanță. În contexul pandemiei de coronavirus, ne întrebăm de multe ori care este cea mai sigură modalitate de călătorie, dacă putem alege între avion și mașină.

Ei bine, din păcate, răspunsul nu este unul simplu, pentru că sunt numeroși factori care influențează siguranța celor care aleg să călătorească în alte țări în această perioadă. Totul depinde de călătorie, de comportamentul nostru și de toleranța noastră la risc, scrie CNN.

„Riscurile călătoriei depind mai degrabă de alegerile personale ale celui care călătorește decât de mijlocul de transport ales”, a declarat pentru CNN doctorul Daniel Griffin, specialist în boli infecțioase la Columbia University Medical Center. Pauzele de masă, folosirea toaletei, oprirea la un hotel ne expun la mai multe riscuri în cazul călătoriilor lungi cu mașina. Zborul cu avionul ridică însă alte probleme. „Deși aerul în avion este filtrat, modul în care purtăm masca și igiena celorlalți pasageri ar putea lăsa de dorit”, mai spune Griffin.

Doctorul William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University School of Medicine, a declarat pentru CNN că el consideră că o călătorie cu mașina personală este mai sigură în timpul pandemiei de coronavirus.

„Atunci când conduci, ai mai mult control asupra mediului înconjurător și asupra oamenilor din jurul tău, așa că eu cred că, în prezent, e mai sigur să conduci”, a declarat doctorul William Schaffner. Chiar și cu toaletele și pauzele de masă, „poți controla modul în care interacționezi cu alți oameni mult mai bine decât ai putea să o faci într-un avion. În vreme ce, evident, oricât de puțin timp ai petrece în avion, tot vei fi într-un mediu închis, cu alți oameni, care ar putea să nu poarte toți mască”.

Nu trebuie ignorat faptul că măsurile de siguranță luate de autoritățile din întreaga lume în ceea ce privește prezența în aeroporturi și zborurile aeriene sunt numeroase și stricte, dar dacă distanța pe care o ai de parcurs este una considerabilă, atunci cu siguranță cea mai sigură metodă de a călători rămâne cu avionul.

Indiferent de alegerea ta, sunt câteva aspecte pe care trebuie neapărat să le ai în vedere.

Purtarea măștii de protecție atunci când ne aflăm în apropierea altor oameni, în aeroport, în restaurante sau magazine, reduce riscurile de a te infecta cu noul coronavirus. Mâncatul și băutul în timpul călătoriei cu avionul ridică gradul de risc, dacă stăm în apropierea altor oameni din afara familiei sau a prietenilor apropiați.

„Cu cât stăm mai mult lângă oameni care nu poartă mască, cu atât este mai riscant. Prin urmare, poate ar fi mai bine îți ții masca pe față și să uiți de băutură”, mai declară doctorul William Schaffner.

„Când oamenii mănâncă în avion, tind să își atingă măștile, să își descopere nasul și gura și să se expună pericolului și să îi expună și pe cei din jur”, a adăugat acesta. Evident, reducerea interacțiunilor cu oamenii și distanțarea socială este cea mai sigură. De aceea, se recomandă check-in-ul online. Nu trebuie să ignorăm importanța igienei personale, așa că cel mai bine este să ne spălăm mâinile frecvent și să dezinfectăm suprafețele pe cât posibil.

sursa:elle

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.