Creditarea, pe trend descendent. Cele mai multe credite sunt pentru nevoi personale și pentru a cumpăra o casă

25 noiembrie 2022  |  10:00  |  👁 154 Vizualizari


În aşteptarea creşterilor salariale de la 1 ianuarie, tot mai mulţi români s-au împrumutat în ultimele luni. Volumul total al creditelor acordate de bănci pentru populaţie şi companii a depăşit 363 de miliarde de lei la final de octombrie. Este o creştere cu aproape 15 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar trendul e unul descrescător. Cele mai multe credite sunt pentru nevoi personale sau pentru a cumpăra o casă.

În luna octombrie, am ajuns la un volum total al creditelor accesate de către populaţie de 172 de miliarde de lei.

Banca Naţională are un raport din care arată pentru ce se împrumută românii. Românii continuă să ia şi credite de nevoie personale: 40% din totalul banilor împrumutaţi de la instituţiile financiare în primele 8 luni. Dar statistica arată că apetitul românilor pentru credite scade de la o lună la alta, chiar dacă pe primele 8 luni s-au acordat mai multe împrumuturi decât în perioada similară a anului trecut.

În octombrie, rata anuală a creditării a ajuns la 14,7%. Este cel mai mic procent de la începutul acestui an. În vară a fost un vârf de 17,5%.

Şi firmele se împrumută mai puțin.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE: „Băncile la noi sunt concentrate pe credite de consum şi credite guvernamentale, care sunt tot credite de consum până la urmă (…) şi mai puţin pentru a susţine producţia de bunuri şi servicii”.

Raportul BNR mai arată că românii reuşesc să economisească tot mai puţini bani.

Rata anuală a economisirii a ajuns la 7,1%, cea mai mică valoare de la începutul anului. Este un efect inflaţiei, explică economiștii.

Instituțiile financiare au reacționat și ele la creșterea inflației și modificarea dobânzilor de referință. Creditele sunt mai scumpe, iar condițiile în care se pot acorda sunt mai severe în primul rând prin micșorarea gradului de îndatorare.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.