Constatarea amiabilă: tot ce trebuie să știi în caz de accident în traficul din România

6 februarie 2023  |  12:48  |  👁 211 Vizualizari


Ce trebuie să faci în caz de accident, fără victime, în România.

De principiu, în cazul unui accident rutier fără victime, șoferii trebuie să se prezinte la secția de poliție competentă în cel mult 24 de ore, pentru a obține documentul de constatare, pe baza căruia se poate face reparația mașinii.

Totuși, dacă se încheie o constatare amiabilă între șoferi, cu condiția ca în accident să fie implicate doar două vehicule, ei nu mai sunt obligați să meargă la poliție. Din toamna lui 2022, constatarea amiabilă poate fi completată și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil.

Potrivit Codului rutier, șoferii implicați au două posibilități de a obține documentul pe baza căruia își pot repara mașinile, și anume un drum la poliție sau încheierea unei constatări amiabile.

Încheierea unei constatări amiabile reprezintă, în cazul unui accident în care au fost implicate doar două mașini și nu au rezultat decât pagube materiale, o alternativă la deplasarea la o secție de poliție rutieră, unde șoferul vinovat de producerea accidentului este, de cele mai multe ori, amendat, arată avocatnet.ro.

Potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, formularul de constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.