Comunicat de presa Asociatia pentru Combustibili Sustenabili (ACS)

23 septembrie 2022  |  11:59  |  👁 310 Vizualizari


Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) este membră în Grupul de Lucru tehnic pentru elaborarea Strategiei pentru Hidrogen a României, la invitația Ministerului Energiei.

În ultimele 10 zile, programul și resursele ACS au fost mobilizate pentru a dezvolta sinergie între mediul public și privat, între instituțiile de reglementare și ofertanți, între beneficiari și factori de decizie, în vederea armonizării tuturor punctelor de vedere pentru a dezvolta o strategie a hidrogenului echitabilă pentru toate părțile interesate.

Prin participarea la grupul tehnic de lucru, găzduit de Compartimentul Calitate Combustibili și Infrastructură Combustibili Alternativi, Direcția Țiței și Gaze Naturale a Ministerului Energiei, ACS și-a reprezentat membrii și punctele acestora de vedere cu privire la necesitățile tehnico-legale pentru ca aceștia să poată performa în piață și săși poată livra produsele pe o piață de consum atractivă.

Punctele de vedere au fost acceptate în integralitate și reprezentanții Ministerului Energiei s-au arătat extrem de receptivi în ceea ce privește bunele practici și know-how global livrat de ACS, în vederea dezvoltării unei industrii de alimentare sustenabilă pentru industrii conexe și transporturi. Ulterior, delegația ACS a participat la o întâlnire de lucru împreună cu conducerea Autorității de Reformă Feroviară, pionier în piața transporturilor electrificate, alimentate cu pile de combustie pe hidrogen, prin viitoarea lor achiziție de rame ce utilizează acest tip de tehnologie.

ACS și-a manifestat îngrijorarea în ceea ce privește alimentarea acestor mijloace de transport, atât din perspectiva lacunelor legislative și vidului normativ, dar și din punctul de vedere al investiției, care necesită un calcul de recuperare bine cuantificat în potențialul de consum al pieței extinse, nu doar a segmentului feroviar. Dl. Ștefan Roșeanu, Președinte ARF, a răspuns pozitiv apelului ACS și s-a manifestat în favoarea monitorizării în comun a evoluției pieței și identificării de soluții mutual avantajoase pentru ofertanții și beneficiarii acestui segment industrial, care promită să revoluționeze transporturile de pasageri și mărfuri, eliminând complet emisiile de gaze cu efect de seră în termenii acceptați de întreaga comunitate globală.

Pentru a definitiva pregătirile pentru o contribuție consistentă a ACS în eforturile pentru dezvoltarea unei Strategii Naționale eficientă și echitabilă, Asociația a lansat un apel de colaborare la Masă Rotundă către, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Roman, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Autoritatea Rutieră Română, Administrația Fondului de Mediu, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Inspecția Muncii, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă- INSEMEX S.A., Autoritatea de Reformă Feroviară, Autoritatea Feroviară Română, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, RENAR, IPROCHIM S.A., Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN, Parlamentul României – Comisia pentru Industrii și Servicii.

Apelul a avut un răspuns covârșitor pozitiv și s-a materializat printr-o ședință tehnică, găzduită de Universitatea Tehnică de Construcții din București (UTCB), unde s-a realizat o recenzie a lacunelor legislative și normative necesare a fi remediate printr-o fișă tehnică, anexă a Strategiei, actualizată dinamic în funcție de evoluțiile tehnologice și necesitățile pieței, manifestate fie de furnizorii de soluții sau de beneficiarii acestora.

Prin participarea activă a doamnei deputat Oana Ozmen, ACS a reușit să reafirme dorința de colaborare între factorii de coordonare, piața de consum, furnizorii de soluții și forul superior legislativ, pentru dezvoltarea industriilor sustenabile, în deplină siguranță și securitate, în condiții echitabile și prin concurență eficientă.

În acest sens, calendarul lunii octombrie va include multiple întâlniri bilaterale între ACS și fiecare dintre instituțiile prezente la Masa Rotundă găzduită de UTCB, pentru a aprofunda problemele dezbătute și a identifica posibile soluții împreună. La aceste întâlniri, ACS își va asuma identificarea nevoilor pieței, producătorilor, transportatorilor și distribuitorilor de hidrogen, ca și combustibil alternativ pentru industrii conexe. Ne asumăm să căutăm soluții pragmatice și punctuale pentru un cadru legislativ și normativ ideal bunei funcționări și dezvoltării industriei.

SURSahttp://ph-online.ro/business/item/125993-comunicat-de-presa-asociatia-pentru-combustibili-sustenabili-acs

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.