Coloana infinitului din Prahova

20 februarie 2023  |  09:31  |  👁 186 Vizualizari


În anul 1984, forajul celei mai adânci sonde din România a fost finalizat la Băicoi (jud. Prahova), ajungând la o adâncime record de 7.025 m. În timpul forajului, s-a descoperit urme de țiței la adâncimea de 6191 m și s-a extras o probă de carotă mecanică din intervalul 7021-7023 m, împreună cu rocile respective.

Probele de producție s-au efectuat cu ajutorul unui cap de erupție de 1400 bar produs la Uzina Mecanică din Câmpina. Sonda a fost inițiată de I.F.L.G.S. București și apoi preluată de Schela de Foraj Liliești. Aceasta a fost prima sondă de foraj marin în Marea Neagră, pregătită de o echipă condusă de ing. Dan Marchidan.Prahova a fost dintotdeauna cunoscută pentru resursele sale de petrol și a avut o colecție impresionantă de sonde, considerată un simbol al istoriei industriale.

Chiar dacă multe dintre aceste sonde nu mai sunt funcționale și multe exploatări au fost închise sau trecute în conservare, acestea continuă să facă parte din istoria noastră și a lumii. Petrolul, sau aurul negru, este încă acolo, adânc în pământ, o resursă prețioasă ce transcende timpurile.De aceea, locuitorii din Prahova ar putea considera Sonda „Coloana Infinitului” un simbol care leagă pământul de cer, deoarece aceasta este o parte importantă din istoria și identitatea lor. De asemenea, un monument sau o metaforă ar putea fi construite în județ pentru a ilustra povestea sondei și a reprezenta simbolul istoric al regiunii.

*Imagini DE COLECȚIE cu sonde de la Buștenari și Băicoi

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.