Coaliția și guvernul analizează posibile soluții pentru ”problema OMV”

14 ianuarie 2023  |  21:01  |  👁 69 Vizualizari


Lideri din coaliția de guvernare și guvern discută în această perioadă despre prezența OMV în România, pe fondul nemulțumirii față de comportamentul de piață al companiei austriece.

Una dintre aceste variante e o încercare de diminuare a participației OMV în Petrom, pe care acum o controlează prin cele 51,1% din acțiuni, în timp ce statul român mai are 20,6%. De notat însă că pentru o asemenea diminuare a capitalului austriac e nevoie și de acordul OMV, companie controlată de guvernul Austriei.

De notat că și ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a dat indicii despre un interes al statului de a-și crește participația la OMV Petrom. Chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, el a spus că poate fi luată în calcul o altă abordare, considerând că statul ar trebui să facă nişte investiţii în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii. „E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a spus Adrian Câciu

Discuțiile și analizele din coaliție și guvern nu au în acest moment o direcție clară de acțiune, pe masă fiind mai multe variante de soluții.

Discuțiile au apărut ca urmare a amânării unei decizii finale a OMV privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și după ce compania austriacă a anunțat că, potrivit propriilor analize, este exceptată de la suprataxa de 60% pe profitul excepțional din ultimii doi ani.

Anunțul oficial al OMV Petrom, făcut fără să existe o consultare cu autoritățile fiscale, a stârnit nemulțumire la București, mai cu seamă că OMV a anunțat că va plăti o suprataxă în Austria.

Reamintim că Austria s-a opus intrării României în Schengen în decembrie 2022.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.