Coaliția scârțâie din toate încheieturile. Miniștrii USR/PLUS refuză să semneze documente și deleagă atribuțiile. AVERTISMEMTUL premierului și al șefului PNL

25 februarie 2021  |  11:33  |  👁 525 Vizualizari


Mai mulți miniștri, în special cei de la USR – PLUS, și-au delegat principalele atribuții către secretarii de stat. Mai mult, Claudiu Năsui, ministrul economiei și Vlad Voiculescu și-au delegat atribuțiile și dreptul de semnătură pe termen nedefinit, pentru toate activitățile importante din minister, inclusiv pentru cele legate de companiile din subordine. Întrebat despre această situație, premierul Florin Cîțu a spus că delegarea atribuțiilor se face în anumite situații, ca de exemplu când ministrul nu poate ajunge la ședința de Guvern. La rândul său, Ludovic Orban, șeful Camerei Deputaților, a afirmat că „nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze”, în această situație fiind Claudiu Năsui.

„Depinde de atribuții. Este normal sa mai delegi din atributii, câteodată nu poți să ajungi la sedința de guvern și atunci trebuie să faci acest lucru. Deci, depinde de situație”, a spus Florin Cîțu.

Ludovic Orban consideră că un ministru poate delega atribuții, inclusiv dreptul de semnătură, dar „întodeauna ministrul trebuie să își păstreze o parte importantă”. „Sigur, sunt unii care pot să își delege și toate atribuțiile. Sunt și primari care deleagă atribuții integral și nu mai ajung să semneze. Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze și aici e o chestiune de responsabilitate. Chiar dacă nu semnează el nu e derobat de răspundere”, a precizat Orban.

Reamintim că săptămâna trecută, ministrul Economiei, Claudiu Năsui și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu au semnat mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarii de stat pe termen nedefinit. Practic, aceștia ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare.

Delegările atribuțiilor de ministru către secretarii de stat sunt un gest banal, a declarat pentru HotNews.ro consilierul Ionuț Tudorică, în numele ministrului Economiei Claudiu Năsui. Acesta mai spune că dacă nu se fac delegări de responabilități, secretarii de stat sunt de decor. Însă, nu este clar de ce aceste delegări făcute de Claudiu Năsui prevăd ca secretarii de stat să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, toate actele administrative care vizează principalele domenii, inclusiv pentru companiile din subordinea ministrului.

Ministrul Sănătății și-a delegat aproape toate atribuțiile către secretarul de stat, Andreea-Anamaria Moldovan.

În mod obișnuit este delegată semnătura pentru perioadele în care ministrul este plecat în delegații sau concediu.

Printre miniștrii USR PLUS care și-au delegat atribuțiile mai sunt Stelian Ion și Vlad Voiculescu și nu e exclus ca în următoarele zile iasă la iveală documentele și despre ceilalți membri ai Cabinetului din partea USR/PLUS.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.