CNSU a aprobat noi reguli pentru localitățile unde incidența a depășit 6 la mie. Măsurile vor fi adoptate vineri

1 octombrie 2021  |  05:59  |  👁 247 Vizualizari


Școlile rămân deschise, indiferent de incidența cazurilor de Covid-19 din localitate, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Cursurile vor fi suspendate în funcție de numărul infectărilor din clasă ori din unitatea de învățământ respectivă.

Fără precedent, intrarea în localuri ori la evenimente, fie publice sau private, nu mai este permisă în baza unui test Covid negativ. Doar cei vaccinați sau cei trecuți prin boală vor avea acces.

Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate în ședința de Guvern, programată pentru vineri.

Reunit în ședință, Consiliul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi seară noi reguli pentru localitățile unde incidența la 14 zile depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Doar persoanele care fac dovada vaccinării ori a trecerii prin boală vor avea acces la terase, în restaurante, cinematografe, săli de spectacole sau la competițiile sportive, indiferent dacă sunt organizate în spații închise ori în aer liber, dar și la mitinguri și demonstrații, unde pot participa cel mult 100 de persoane. În toate cazurile, nu se poate depăși miezul nopții.

Aceleași reguli se aplică și în cazul unor evenimente private, nunți sau botezuri, de exemplu, iar numărul invitaților este limitat la 200, cu sala plină doar pe jumătate.

Aceeași regulă se aplică și pentru săli de jocuri de noroc, piscine interioare și locuri de joacă pentru copii.

Tot în localitățile unde incidența e mai mare de 6 la mia de locuitori, masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv pe stradă, iar magazinele se vor închide la ora 22 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, dar numai dacă incidența nu depășește 7,5 la mie. Unde e mai mare de 7,5, programul se aplică și în timpul săptămânii.

Totodată, în Comitetul pentru Situații de Urgență s-a decis și ca persoanele trecute prin boală sunt exceptate de la carantina de noapte, așadar se vor putea deplasa în voie în intervalul opt seara – cinci dimineața, fără să aibă nevoie de declarație pe propria răspundere. Este, de altfel, aceeași măsură ca pentru persoanele vaccinate.

Școlile rămân deschise, indiferent de incidența cazurilor de Covid-19 din localitate, iar în scoli ar urma să fie folosite teste rapide, neinvazive, cu probe de salivă, pentru preșcolari, elevi, dascăli și personalul auxiliar.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.