Compania Adeplast aflată cu sediul în județul Prahova, a realizat o cifră de afaceri de 474 milioane de lei în anul 2018 și de 500 de milioane de lei în 2019, în condițiile în care anul trecut a fost unul cu multe turbulențe.
Dan Stăncescu, CEO Adeplast explică pe larg, cum stau lucrurile:
,,A fost turbulent, în zig zag, dar trăgând linie a fost un an foarte bun. Totul a pornit din ianuarie, începem cu ordonanța 114, care a făcută ca băncile să ia o poziție de așteptare, piața imobiliară fără finanțare bancară nu are cum să se dezvolte, a fost acea perioadă de așteptare în care nimeni nu a știut ce se va întâmpla, a apărut un blocaj. Un alt blocaj a apărut pe sectorul lucrărilor publice. În 2018 a avut loc acel transfer prin OUG al contribuțiilor de la angajator la angajat. Bugetele locale se alimentează în proporție de 30-40% din impozitul pe venit al salariaților. Odată cu transferul, acel impozit de 16% s-a redus la 10%, automat bugetele locale au pierdut. În 2018 Guvernul le-a compensat o parte din acea pierdere de venit, în 2019 nu s-a mai întâmplat. În 2019 bugetul a apărut undeva prin luna martie, au fost cel puțin 3 luni de zile în care administrațiile locale, cele care finanțează în proporție covârșitoare lucrările de termoreabilitare, nu au avut surse de finanțare. Au fost licitații de miliarde, finalizate cu declararea câștigătorului prin luna iunie, ordinul de începere a lucrălior s-a dat în decembrie. Din punctul asta de vedere lucrările publice pe termoreabilitare au stagnat, rezultatul fiind un regres față de 2018. E de așteptat să își revină în 2020. De ce? Este an electoral. Nu știu ce se va întâmpla cu obligația României de creștere a eficienței energetice cu 20%, în conformitate cu acea obligație noi trebuie să reabilităm, până la finalul anului toate blocurile de locuințe construite înainte de 1989. Nu există niciun fel de centralizare cu date statistice care să spună câte blocuri au fost reabilitate și câte au rămas nereabilitate.”
Dan Stăncescu a vorbit și despre perspectivele pentru 2020: ”Sunt multe necunoscute legate de perspectivele pentru 2020. Mult discutatul val de recesiune care va lovi și România. Ultimele date din industria auto din Germania nu arată deloc bine, iar dacă îmi amintesc bine, 15% din exporturile României merg acolo. Dacă întradevăr unda de criză se accentuează, inevitabil va lovi și România. O altă necunoscută este legată de prețul petrolului și de acest conflict Iran – Sua, care ne va lovi prin ricoșeu. 2019 a fost stabil din punctul de vedere acesta, al prețului petrolului. O altă problemă pentru sectorul construcțiilor este legată de lipsa forței de muncă”. Preluarea de către Sika este așteptată cu interes de către conducerea AdePlast: ”Preluarea de către de Sika în mod normal va deschide noi perspective, vorbim la nivel teoretic, pentru că Legea Concurenței ne împiedică să anticipăm o aprobare a autorizării. Alegerea grupului Sika a fost făcută ca dorință expresă a domnului Bărbuț (n.r. fondatorul Adeplast) tocmai datorită reputației pe care o are Sika în industrie.”
AdePlast are sediul în Ploieşti şi produce o gamă largă de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS) pentru soluţii de anvelopare a construcţiilor. Societatea operează patru fabrici moderne în Oradea, Ploieşti, Roman şi Isalniţa, care asigură acoperire naţională, având potenţialul de a deservi şi ţările învecinate.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.