Ce se întâmplă cu amenzile pentru purtarea necorespunzătoare a măștii. Cazul pensionarei care și-a șters ochelarii aburiți și s-a trezit în proces cu Poliția

7 mai 2021  |  08:19  |  👁 98 Vizualizari


Aproape jumătate din amenzile pe care le-au contestat în instanţă cei prinşi în spaţiul public fără mască de protecție au fost înlocuite de judecători, luna trecută, cu avertisment, ori au fost anulate sau diminuate. Libertatea vă prezintă opt cazuri și soluțiile date de instanțe.

Din 145 de soluţii pronunţate în aprilie de instanţele din toată ţara şi publicate pe rolii.ro:  în 75 de dosare amenda a fost menţinută; în 39, a fost înlocuită cu avertisment; în 12 cazuri amenda a fost anulată; în 19, cuantumul ei a fost redus la minimum prevăzut de lege (500 de lei). Deciziile au fost date de 55 de judecătorii, din totalul celor 177 care sunt funcţionale, la nivel naţional.

Cei care se află în spaţii publice şi nu poartă mască de protecție sau o poartă necorespunzător, sub nas sau sub bărbie, pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei. Dar amenzile pot fi contestate în instanţă. Aşa a făcut şi Elena Ş., o pensionară din Hunedoara care a primit 1.200 de lei amendă după ce, spune ea, un poliţist a prins-o exact când şi-a dat masca jos ca să-și șteargă ochelarii. „Am vrut să-i explic, a devenit și mai dur” Elena Ş. are 68 de ani şi locuieşte în comuna Brănișca. Pe 8 octombrie anul trecut, în jurul orei 16.30, femeia ieşea din piaţa agroalimentară din Deva şi se îndrepta spre gară, ca să întoarcă acasă. „Eram în sectorul brânzeturi, aproape de uşă. Pentru că ochelarii mi se aburiseră și eram transpirată în zona gurii, am tras masca sub nas, ca să mă șterg cu un şerveţel și să-mi șterg şi ochelarii”, a povestit femeia în sala de judecată.

Spune că nu era nimeni în jurul ei „pe o rază de cel puțin 5 metri, iar tarabele erau închise”. Agentul de poliție a apărut din spatele unor tarabe cu marfa acoperită şi, declară femeia, „mi-a cerut pe un ton agresiv să mă legitimez și mi-a spus că-mi dă amendă, pentru că nu port mască. O aveam pe față şi am încercat să-i explic de ce am tras masca sub nas, însă poliţistul a devenit și mai dur și nu a vrut să mă asculte”.

La proces, ea a declarat că „are cunoștință despre existența virusului, că nu a pus și nu își permite să pună viața nimănui în pericol”. Doi oameni din piaţă, spune ea, au văzut că avea masca pe faţă şi că se oprise ca să se şteargă: „vânzătorul de la brânzeturi, dar și doamna care vinde pești de acvariu”, însă instanţa nu i-a putut cita ca martori, pentru că femeia nu le ştia adresele.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.