Care va fi primul loc din lume care va ajunge sub ape din cauza „încălzirii globale”?

14 ianuarie 2020  |  08:30  |  👁 1030 Vizualizari


Încălzirea globală este, conform definiției, fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor. Specialiștii atrag atenția că, din cauza încălzirii globale, ghețarii tereștri se vor topi, nivelul mărilor și oceanelor va crește, și multe teritorii vor sfârși sub mare. Totuși, care va fi prima țară care va ajunge sub ape?

Se tot vorbește de ani buni despre încălzirea globală și efectele devastatoare pe care aceasta le poate avea în timp asupra omenirii. Multe dintre insulele de acum ar putea dispăra. Conform oamenilor de știință, insulele care, cel mai probabil, vor fi primele sub ape, sunt cele care formează statul Insulelor Maldive.

Aflate în Oceanul Indian, Insulele Maldive sunt situate la sud-vest de India în Marea Laccadivelor. Arhipelagul conține 1.192 de insule din care 250 sunt locuite. Maldive este cel mai mic stat din Asia, atât din punct de vedere al populației cât și al suprafeței. De ce ar avea de suferit de pe urma încălzirii globale? Insulele Maldive sunt situate la cea mai mică altitudine maximă din lume. Cel mai înalt punct terestru de pe insule este situat la doar 2,3 metri deasupra nivelului mării. În anul 2004, la tsunami-ul devastator care a avut loc în Asia, insulele au fost acoperite total de ape.

Cu cât va crește nivelul mărilor până în anul 2100?

Previziunile nu sunt deloc plăcute. Specialiștii atenționează că efectele schimbărilor climatice asupra oceanelor și criosferei vor fi însemnate. Se pare că până în anul 2100, nivelul apelor și oceanelor va crește cu 43 de centimetri. Aceasta este varianta optimistă. Cea pesimistă vorbește despre o creștere cu 84 de centimetri în următorii 80 de ani. Nici Marea Neagră nu va face excepție.

Curiozități despre Maldive:

  • Zona Insulelor Maldive este cea mai bogată de pe Glob în delfini și balene;
  • În Insulele Maldive, alcoolul era, inițial, stric interzis întrucât religia predominantă este cea islamică. Realizând că măsura ar putea îndepărta turiștii, autoritățile din Maldive au permis consumul de alcool și de carne de porc numai în stațiuni;
  • În Maldive, weekend-ul e vineri și sâmbătă, nu sâmbătă și duminică, așa cum suntem obișnuiți. Motivul? Locuitorii sunt islamici.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.