Canicula a doborât oamenii pe stradă. Mulți nu au ținut cont de avertizări și au avut nevoie de ambulanțe

2 august 2021  |  05:51  |  👁 289 Vizualizari


Înfruntăm cel mai fierbinte val de căldură din acest an, cu temperaturi resimțite de peste 42 de grade.
Un cod portocaliu și unul galben de caniculă acoperă aproape toată țara iar aerul este irespirabil, mai ales în bătaia soarelui. Cei care au ieșit la amiază din case au simțit că își pierd suflul și au chemat salvarea.
12 oameni au fost doborâţi de căldura mare din Bucureşti şi au cerut ajutor la 112. Este de înţeles, din moment ce temperatura resimţită a depăşit 42 de grade.
Specialiştii au anunţat cod portocaliu şi cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Valul de căldură ne-a adus un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.
Cu toate acestea, la prânz, când temperatura la nivelul solului depăşea 50 de grade, unii au avut treburi urgente prin oraş.
Reporter: A fost nevoie să ieşiţi la ora prânzului?
Femeie: „Am avut o problemă.”
„Dar ce să facem, trebuie să cumpărăm şi noi mâncare, să putem trăi şi noi” spune o altă femeie, vizibil afectată de temperaturile extreme.
Cei care ies în plină caniculă, trebuie să respecte reguli care i-ar ajuta să ajungă sănătoşi la destinaţie. Să consume 2 litri de apă, chiar dacă nu simt setea. Şi să poarte haine din fibre naturale, vaporoase.
Adrian Noață, asistent medical coordonator Serviciul Ambulanță Bucureşti: „De evitat băuturile pe bază de cofeină şi băuturile alcoolice.”
Bărbat: „O bere rece, de la muncă… Dar ce să consumăm? Apă? Nici atât.”
Reporter: Apă, e bine.
Bărbat: „Nu este bună apa.”
Copiii şi animalele au nevoie de atenţie specială. Nu trebuie lăsaţi în maşină şi trebuie feriţi de soare între orele 11 şi 18.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne recomandă să avem grijă ce obiecte lăsăm în maşină. O brichetă sau un deodorant pot exploda.
Din păcate, în mijloacele de transport în comun din Bucureşti a fost la fel de cald ca afară. La ora prânzului, în transportul în comun este extrem de cald, mai ales în tramvaie, pentru că nu există aer condiţionat. Temperatura ajunge la 39 de grade.
A fost extrem de cald şi în Timişoara. Echipajele de urgenţă au avut numeroase intervenţii, la oamenii care s-au simţit rău.
Au fost probleme şi pe calea ferată. Locomotiva unui tren s-a defectat la Craiova, iar garnitura a stat o jumătate de oră în gară până a fost schimbată. Iar în Gara de Nord din Bucureşti, trenul care a venit de la Timişoara a acumulat 100 de minute întârziere.
CFR a anunţat că va reduce viteza de deplasare cu până la 30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, unde șinele vor avea peste 50 de grade, pentru a evita incidentele.
Elena Mateescu, directorul ANM: „Nivelul valorilor zilnice au depăşit în bună parte din ţară recordurile pentru zilele respective. Am încheiat luna lui cuptor în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteo.”
Va mai dura însă, până pe 16 august. Estimările meteo arata că vremea va fi călduroasă şi în următoarele două săptămâni.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.