Campania românească din Afganistan, costuri de trei miliarde de lei. Ultimii militari români s-au retras la finalul lunii trecute

Un militar din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protectie a Fortei "Brave Hearts" din Focsani opreste o masina in timpul unei misiuni de patrulare in apropierea satului Shurandam din provincia Kandahar,Afganistan.

13 iulie 2021  |  05:18  |  👁 335 Vizualizari


Peste 600 de milioane de euro a plătit România pentru războiul din Afganistan. Aceasta este estimarea costurilor celei mai lungi campanii a Armatei Române. Timp de 19 ani, alături de aliații din NATO, România a contribuit la Coaliția din Afganistan, schimbind contingentele la fiecare șase luni. Ultimii militari români s-au retras din Afganistan la finalul lunii trecute.

Potrivit MApN, România cheltuit pentru cele aproape două decenii de război în Afganistan în jur de trei miliarde de lei. Cu acești bani, în toată acesta perioadă, Armata a trimis în țara asiatică 32.000 de militari români.

Armata Română a început campania în Afganistan în 2002, cu câteva zeci de militari. În perioada 2010-2013, România devenit al patrulea contributor la Coaliția internațională, contingentul fiind de aproximativ 2.000 de oameni. În ultima vreme, MApN a avut în Afganistan în jur de 600 de militari. Desi intervenția Coaliției în Afganistan poate fi catalogată ca fiind orice, numai o victorie categorică nu, analiștii sunt de părere că Romania a avut foarte mult de câștigat de pe urma acestei campanii.

Armata Română și-a retras din Afganistan ultimii 140 de militari în urmă cu câteva săptămâni. În cei 19 ani, România a pierdut în acest război 29 de oameni, 27 ai armatei și doi angajați ai MAE și ONU și a înregistrat peste 200 de răniți.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.