Calendar ortodox, 8 septembrie. Este interzis să faci acest lucru de Sf. Marie Mică: Aduce ghinion

8 septembrie 2020  |  07:33  |  👁 478 Vizualizari


Calendar ortodox, 8 septembrie. Este interzis să faci acest lucru de Sf. Marie Mică. Aduce ghinion

Pe data de 8 septembrie este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Este nașterea Maicii Domnului iar în această zi importantă  nu ai voie să faci mai multe lucruri. Este mare păcat și îți poate aduce ghinion.

Sfânta Marie Mică sau Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare de cruce roșie din noul an bisericesc, care a început la 1 septembrie. Credincioșii trebuie să respecte cu sfințenie această mare sărbătoare. Sunt mai multe reguli de la ce reguli nu trebuie să se abată

Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare veche dinn secolul al VI-lea. Sfântul Român Melodul a compus condacul și icosul acestui praznic, iar în secolul al VIII-lea, Sfântul Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cântă la slujbă Utreniei.

Sfânta Marie Mică  are ca dată de prăznuire 8 septembrie, aleasă dintr-un motiv întemeiat. Această dată reprezintă ziua sfințirii unei biserici închinată Maicii Domnului la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

Ce este interzis să faci astăzi

Potrivit credinței populare, astăzi nu se fac treburi gospodărești. Tradiți spune că la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă, că să nu se atragă răul.

Și asta nu e tot. Se spune că este ghinion imens pentru bărbați și femei dacă lucrează de Sfântă Mărie! Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează. Bărbaţii se vor lovi, iar femeile vor avea mâncarea arsă.

 

Există și superstiții legate de boală. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oală cu mâncare şi îi arde pe copii. O altă superstiţie românească spune că cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile vor atrage asupra lor boli care îi pocesc.

De Sfânta Marie Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își vor ura ” La mulți ani!”. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.