Bulgaria, măsuri de protecţie faţă de creşterea preţului la energie

11 octombrie 2021  |  05:41  |  👁 266 Vizualizari


Bulgaria vrea să protejeze firmele de efectele creşterii preţurilor la energie. Autorităţile pun la punct o schemă financiară de peste 350 de milioane de euro, valabilă pentru 6 luni. Există însă o condiţie politică. Între timp, guvernul interimar a îngheţat tarifele la încălzire şi electricitate pentru consumatorii casnici.

Guvernul interimar de la Sofia spune că lucrează la un pachet de măsuri care să le asigure bulgarilor acces la electricitate la cele mai bune preţuri.

Poliţia şi procuratura au descins în august la sediul Comisei de reglementare a energiei şi apei pentru a înţelege motivul dublării preţului pe piaţa liberă. Au fost şi plângeri din partea organizaţiilor patronale, iar acum este campanie electorală.

În această ecuaţie politică şi economică, premierul interimar din Bulgaria a propus un ajutor de până la 50 de leva, adică 25 de euro, pentru fiecare MWh de electricitate folosit de companii în primele 6 luni din 2022. Dacă bugetul actual va fi revizuit, sprijinul ar putea fi acordat din acest an, a spus el. Este nevoie însă de un guvern cu puteri depline.

Consumatorii casnici au primit o veste bună, preţurile la utilităţi sunt îngheţate temporar.

Guvernul vrea să schimbe metodologia conform căreia furnizorii de ultimă instanţă calculează preţul electricităţii. Schema financiară concepută pentru a ajuta firmele să facă faţă creşterii preţurilor implică un efort de 390 de milioane de dolari pentru 6 luni.

În Bulgaria vor avea loc noi alegeri anticipate pe 14 noiembrie.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.