Buletin de la 12 ani- va fi obligatoriu . Vezi de ce

15 ianuarie 2020  |  14:01  |  👁 293 Vizualizari


Schimbări majore în ce privește cărțile de identitate. De anul viitor va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă buletin de la 12 ani.

Proiectul postat pe pagina Ministerului de Interne precizează că cetățenilor români li se eliberează acte de identitate:

  1. a) începând cu vârsta de 14 ani, până la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate;
  2. b) începând cu vârsta de 12 ani, de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate.

Prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea temporară de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Carte electronică de identitate, opţional şi înainte de împlinirea vârstei de 12 ani

Opțional, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.”

Care vor fi termenele de valabilitate ale noilor documente:

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se vor elibera cu următoarele termene de valabilitate:

  1. a) de 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani;
  2. b) de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  3. c) nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, cu excepţia minorilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 ani, se arată în proiect.

O nouă prevedere introdusă în legislaţie prin acest proiect arată că de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, aceasta se eliberează cu valabilitate de 3 ani, pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani.

De ce buletin de la 12 ani

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, se explică de ce a fost introdusă obligativitatea obţinerii actelor de identitate de la vârsta de 12 ani.

„În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.

Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.

Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit informațiilor extrase din RNEP, numărul persoanelor, posibil, afectate este:

 

Citește și: https://max-media.ro/germania-investeste-86-de-miliarde-de-euro-in-modernizarea-cailor-ferate/

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.