Brexit-ul pe ultima sută de metri

13 ianuarie 2020  |  15:38  |  👁 768 Vizualizari


De această dată, Brexitul este pe cale să fie realizat o dată pentru totdeauna. După aprobarea textului de divorț încheiat cu Bruxelles-ul, joi, deputații britanici pregătesc ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la sfârșitul acestei luni.

SĂPTĂMÂNA ACEASTA: LORZII

Deputații și-au încheiat revizuirea condițiilor de divorț negociat de premierul britanic Boris Johnson, la jumătatea lunii octombrie. Brexitul depinde cum de cei care nu sunt aleși prin vot, Lorzii camerei superioare a Parlamentului, unde, spre deosebire de Camera Comunelor, șeful guvernului nu are majoritate.

Totuşi, amploarea victoriei sale de luna trecută și aprobarea deputaților face puțin probabile modificări majore ale textului. Lorzii vor începe dezbaterile luni, 13 ianuarie, iar textul va deveni lege până în 22-23 ianuarie.

29 IANUARIE: PARLAMENTUL EUROPEAN

Pentru a intra în vigoare, Brexitul trebuie să fie ratificat şi de către deputații europeni. Aceştia așteptau să vadă ce va decide Londra, după trei ani și jumătate de întârzieri, dar ar trebui să aprobe acordul cu două zile înainte de data fatidică.

31 IANUARIE: BREXIT

Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, o dată deja amânată de trei ori de la referendumul din 2016. Dacă Boris Johnson obține o majoritate absolută, el va încerca până atunci să facă în aşa fel încât acordul de divorț pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană să fie adoptat de către Parlament, pentru a asigura o ieșire lină a ţării sale din UE.

1 IULIE: TERMENUL LIMITĂ PENTRU PRELUNGIREA PERIOADEI DE TRANZIȚIE

Dar discuțiile nu vor fi finalizate până atunci. După plecarea din UE, țara va intra într-o fază de tranziție în care relațiile sale vor rămâne neschimbate cu Cei 27 până pe 31 decembrie 2020. Această perioadă ar trebui să le permită celor două părți să stabilească o nouă relație din punct de vedere comercial și de securitate. De asemenea, Marea Britanie poate dori să prelungească această perioadă cu unul sau doi ani, dar ea trebuie să informeze UE despre cererea sa înainte de 1 iulie.

31 DECEMBRIE: SFÂRȘITUL PERIOADEI DE TRANZIȚIE

Acesta este sfârșitul legăturilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, după 47 de ani de viață comună agitată. Fără un nou acord sau o prelungire a perioadei de tranziție, comerțul și transporturile, printre altele, riscă perturbări majore.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.