BREAKING Ursula von der Leyen a propus oficial plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus / Marile companii petroliere vor plăti contribuții de solidaritate

14 septembrie 2022  |  08:48  |  👁 351 Vizualizari


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, miercuri, în plenul Parlamentului European, propunerea de plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus și a afirmat că marile companii de petrol, gaze și cărbune trebuie să plătească o contribuție la criză.

Ursula von der Leyen a subliniat că profiturile sunt bune, dar că „în aceste vremuri este greșit să primești profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor”.

În timpul dezbaterilor din Parlamentul European, președinția cehă a anunțat că statele membre vor încerca să aprobe viitoarele propuneri ale Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului la sfârșitul lunii septembrie.

Reamintim că România a impus deja de la începutul acestui an o suprataxă care se aplică tuturor companiilor din energie, iar din luna septembrie ele au fost extinse și la traderii de energie.

Ursula von der Leyen nu a dezvăluit și cuantumul acestei taxe, el urmând să fie dezvăluit odată cu propunerea legislativă a Comisiei Europene.

Declarațiile președintei CE pe acest subiect:

Milioane de europeni au nevoie de sprijin.

Statele membre ale UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile.

Dar știm că acest lucru nu va fi suficient.

De aceea, propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus.

 

Aceste companii obțin venituri pe care nu le-au contabilizat niciodată, la care nici măcar nu au visat vreodată.

În economia noastră socială de piață, profiturile sunt bune.

Dar în aceste vremuri este greșit să primești profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor.

În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro pentru ca statele membre să amortizeze direct această lovitură.

Și pentru că ne aflăm într-o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, de asemenea, o datorie specială.

Marile companii de petrol, gaze și cărbune fac, de asemenea, profituri uriașe. Așa că acestea trebuie să plătească o parte echitabilă – trebuie să ofere o contribuție la criză.

Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm, inclusiv discuțiile noastre privind plafoanele de preț.

Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a reduce prețurile la gaze.

Trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să ne asigurăm competitivitatea globală.

Prin urmare, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care să țină seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, la prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia.

Am convenit cu prim-ministrul Store să înființez un grup operativ. Echipele și-au început activitatea.

Un alt subiect important se află pe ordinea de zi. În prezent, piața noastră de gaze s-a schimbat dramatic: de la gazoducte, în principal, la cantități tot mai mari de GNL.

Dar punctul de referință utilizat pe piața gazelor – TTF – nu s-a adaptat.

Din acest motiv, Comisia va lucra la stabilirea unui criteriu de referință mai reprezentativ.

SURSAhttps://www.g4media.ro/ursula-von-der-leyen-propunem-o-plafonare-a-veniturilor-companiilor-care-produc-energie-electrica-la-un-cost-redus.html

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.