Boris Johnson, noi demersuri diplomatice săptămâna aceasta pentru detensionarea crizei ucrainene

14 februarie 2022  |  11:23  |  👁 208 Vizualizari


Premierul britanic, Boris Johnson, are în vedere să meargă din nou în Europa săptămâna aceasta pentru a continua eforturile sale diplomatice în favoarea unei detensionări a crizei din jurul Ucrainei, a anunţat biroul său duminică, notează AFP.

În zilele următoare, Boris Johnson va vorbi cu alţi lideri despre situaţia actuală şi intenţionează să se deplaseze din nou în Europa spre sfârşitul săptămânii. În urmă cu două săptămâni, el a mers la Kiev pentru a aduce sprijinul său Ucrainei.

Prim-ministrul conservator doreşte în special să discute cu liderii ţărilor nordice şi baltice, după ce săptămâna trecută s-a întreţinut cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Canadei, Italiei, Poloniei, României, Lituaniei, Olandei şi UE.

„Criza de la frontiera ucraineană a atins un punct critic. Toate informaţiile de care dispunem sugerează că Rusia ar putea planifica o invazie a Ucrainei în orice moment. Acest lucru ar avea consecinţe dezastruoase pentru Ucraina şi Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.

„Există încă o fereastră de oportunitate pentru dezescaladare şi diplomaţie, iar prim-ministrul va continua să lucreze neobosit alături de aliaţii noştri pentru a determina Rusia să se îndepărteze de marginea prăpastiei”, a continuat el.

Moscova, care a anexat deja Peninsula Crimeea în 2014, neagă orice intenţie agresivă faţă de Ucraina, dar condiţionează detensionarea de o serie de exigenţe, în special asigurarea că Kievul nu va adera niciodată NATO. O condiţie pe care occidentalii o resping ca inacceptabilă.

Mai multe runde de discuţii din ultimele zile nu au permis să se facă progrese în direcţia rezolvării crizei, pe care occidentalii o descriu drept una dintre cele mai periculoase de la sfârşitul Războiului Rece în urmă cu trei decenii.

Eforturile diplomatice ale lui Boris Johnson intervin într-un moment în care el trece printr-o fază dificilă în ţara sa.

Implicat într-un scandal legat de petrecerile organizate în Downing Street, sfidând regulile împotriva pandemiei de coronavirus, Boris Johnson trebuie să răspundă în această săptămână la un chestionar trimis de ofiţerii care investighează aceste posibile încălcări ale măsurilor sanitare.

Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primi o amendă, dar acest lucru riscă mai ales să alimenteze furia deputaţilor din tabăra sa conservatoare care ar putea lansa un vot de neîncredere pentru a-l răsturna.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.