Boris Johnson își dă demisia, ce înseamnă prăbușirea Guvernului britanic. Bogdan Chirieac: Aici este marele joc, schimbarea fundamentală

7 iulie 2022  |  10:22  |  👁 241 Vizualizari


Boris Johnson ar urma să demisioneze, potrivit unor surse citate de presa britanică. Realitatea Plus l-a contactat pe analistul politic Bogdan Chirieac pentru a afla ce înseamnă o eventuală prăbușirea a guvernului pentru Marea Britanie, dar și pentru stabilitatea în zona Europei, inclusiv pentru România.

„Domnule Chirieac, ce înseamnă o eventuală prăbușire a Guvernului britanic pentru stabilitatea în zonă?” l-a întrebat jurnalista Saviana Rusu pe Bogdan Chirieac.

„Absolut nimic. Guvernul britanic sau Regatul Unit al Marii Britanii rămâne la fel de stabil și cu guvern, și fără guvern. Boris Johnson oricum trebuia să plece demult, de când 40 de înalți oficiali ai Guvernului său au demisionat fiindcă au spus că nu îl mai suportă. Problema este alta: războiul din Ucraina.”, a explicat Bogdan Chirieac.

Problema fundamentală a „dispariției” lui Boris Johnson

„BBC transmite că Boris Johnson va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator, dar rămâne prim-ministru până în toamnă.”, a intervenit Saviana Rusu.

„Păi, vă dați seama, va fi o conducere șchioapă pentru că Marea Britanie, o democrație așezată de 800 de ani, șeful partidului care câștigă alegerile este și primul ministru. Dar, problema fundamentală este alta. Boris Johnson l-a încurajat pe președintele Zelenski să meargă până la capăt, să nu înceapă negocieri de pace, eventual teritorii contra pace, cum au propus alți lideri europeni, cum știți foarte bine, lideri europeni marcanți. Dacă dispare Boris Johnson, un sprijin foarte puternic al lui Volodimir Zelenski în Occident, dispare și el  (sprijinul n.r.) să știți. Marea Britanie are cea mai bine pregătită armată în Europa.”, a punctat Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Aici e marele joc

„Boris Johnson îl sprijină pe Volodimir Zelenski să lupte până la capăt, să nu cedeze teritorii pentru a face pace cu Federația Rusă, cu dictatorul Putin. Pentru asta, Boris Johnson a încurajat, a înarmat, a pregătit armata ucraineană, fără echivoc și sunt cei mai buni militari din lume alături de americani. Dacă dispare Boris Johnson din funcția de premier, s-ar putea ca următorul premier britanic să nu fie atât de implicat, să fie implicat precum Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și atunci acest lucru să-l oblige mai degrabă pe Zelenski să înceapă negocierile de pace chiar cu un preț uriaș, adică teritorii contra pace, cu Putin.

Asta este schimbarea fundamentală pe flancul de est și în zona noastră, mai ales că vine toamna și Europa va face cu greu față crizei energetice, să știți. Vedeți că de pe acum sunt probleme foarte mari, vă dați seama, dacă vor fi temperaturi scăzute la iarnă, ce se va întâmpla. Deci aici este marele joc. În rest, stabilitatea economiei Marii Britanii, a democrației, să nu ne facem niciun fel de griji, să ne facem griji aici, că uite, președintele se gândește să plece cu un an mai devreme din funcția de președinte ca să meargă la organizație internațională, sigur, deosebită, NATO, dar totuși…” a întărit Bogdan Chirieac.

sursa https://www.dcnews.ro/boris-johnson-isi-da-demisia-ce-inseamna-prabusirea-guvernului-britanic-bogdan-chirieac-aici-este-marele-joc-schimbarea-fundamentala_878241.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.